Izvor: eKapija | Srijeda, 18.09.2019.| 14::00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Info skup o toplotnim pumpama

Organizator: Centar za ekologiju i energiju Tuzla

19.09.2019 , Tuzla , Tuzla-Grad

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)

Želite li se upoznati sa toplotnim pumpama, njihovim radom, karakteristikama, cenama i uštedama? U cilju smanjenja zagađenja zraka u Tuzli i kako bi se što više građana upoznalo sa dobrobitima ugradnje i korišćenja toplotnih pumpi u objektima, Centar za ekologiju i energiju organizuje info skup i poziva sve zainteresovane građane da dođu i da se informišu. Info skup će se održati u četvrtak, 19. septembra 2019. godine, u 11 časova u Dvorani Kaleidoskop (Kazan mahala 2, Tuzla).


Ovom prilikom, Centar za ekologiju i energiju poziva i zainteresovane firme koje vrše nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, da dođu i učestvuju na skupu. Firme koje bi se želele da se obrate građanima mogu se prijaviti Centru najkasnije do 12. septembra 2019. godine, do 16 časova, radi osmišljavanja programa njihovog prezentovanja (kontakt: Vanja Rizvić, 035/249 311; vanja.rizvic@ekologija.ba).


Skup je organizovan u saradnji sa Gradom Tuzla, koji će ovih dana za građane Tuzle ponovo objaviti Javni poziv za dodelu sredstava za sufinansiranje mera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle u 2019. godini. Na poziv će se moći prijaviti građani Tuzle svih 40 mesnih zajednica koji za zagrevanje prostora koriste ugalj i druga fosilna goriva, nisu priključeni na daljinsko centralno grejanje i žele da ugrade toplotnu pumpu ili urade izolaciju objekta.



Inače, korišćenje obnovljivih izvora energije, kako u svetu, tako i u BiH, dobija sve više na značaju. Za razliku od drugih obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija i energija vetra, toplota iz okoline (zemlja, voda, zrak) konstantno se može koristiti tokom cele godine. Toplotnom pumpom, bez dodatnog izvora energije ili uz minimalne troškove za električnu energiju, moguće je pokriti sve potrebe za toplotnom energijom jedne kuće za grejanje u zimskom periodu i hlađenje u letnjem. Toplotne pumpe predstavljaju pouzdan, ekonomičan ekološki sistem grejanja koji će u bliskoj budućnosti postati vodeći način grejanja i hlađenja objekata.