Izvor: eKapija | Nedjelja, 30.06.2019.| 23::04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VII Savjetovanje o energetici u BiH-7E

Organizator: CETEOR d.o.o. Sarajevo

26.09-27.09.2019 , Swissotel Sarajevo , Bosna I Hercegovina (Bih)

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)

Savjetovanje o energetici u BiH sa međunarodnim učešćem je događaj koji CETEOR Sarajevo tradicionalno organizuje svake dvije godine.

 

Cilj događaja je okupiti na jednom mjestu domaće i regionalne stručnjake, nositelje projekata iz oblasti energijske efikasnosti (EE), obnovljivih izvora energije (OIE) i svih srodnih oblasti u svrhu razmjene znanja i iskustava u pogledu aktuelnih i nadolazeći projekata prisutnih u BIH. Energijska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije važne su komponente za kvalitetniju budućnost BiH.

 

Kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji, BIH se nalazi u procesu koji zahtijeva ubrzano usvajanje evropskog zakonodavstva i usaglašavanje sa standardima i razvojnim ciljevima koji su na snazi u Evropskoj Uniji. Slaba provedba zakonske regulative u energiji i zaštiti okoliša, te nedostatak strateške vizije u skladu s održivim razvojem uz akcentiranje klimatske politike koja je EU prioritetni postulat, su neki od problema pokretača koji nameću potrebu za donošenjem rješenja u dugoročnom pogledu i koji će BiH približiti članstvu EU.

Svjetski napori na suzbijanju klimatskih promjena i promicanja benefita implementacije mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, dovode do novih i značajnijih tehničkih i organizacijskih rješenja i njihova primjena velika je razvojna šansa koja se polako ali sigurno ustaljuje na prostorima BIH, prepoznata od strane lokalnih Vlada ali i krajnjih korisnika. Savjetovanje o energetici u BIH od 2007.godine vrijedno prati trendove u ključnim sektorima, stvarajući platformu posjećenu od strane velikog broja stručnjaka i intelektualaca.

CETEOR kroz dugoročnu praksu i rad je uvijek uključivao ključne domaće i međunarodne institucije u organizaciju Savjetovanja. Na taj način uspijevala se postići sinergija između potreba tržišta i podrške ovih organizacija čime su ostvarivane višestruke koristi za sve učesnike događaja.

 

USPJESI ORGANIZIRANJA SAVJETOVANJA

 

Slijedom uspjeha dosadašnjih šest Savjetovanja kojima je prisustvovalo preko 600 učesnika domaćih i međunarodnih institucija, predstavnika akademskih i stručnih zajednica i nevladinog sektora koji se bave politikom efikasnog korištenja resursa i energijske efikasnosti, povećanjem učešća obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisija stakleničkih gasova; te blizu 250 objavljenih stručnih radova; ukazuje se da je potreba za razmjenom stručnih iskustava iz aktuelne oblasti i dalje u eksponencijalnom rastu i da je nastavak tradicije organizovanja Savjetovanja, neupitan.

 

ŠTA OČEKIVATI NA OVOGODIŠNJEM VII SAVJETOVANJU O ENERGETICI U BIH – 7E!

 

VII Savjetovanje o energetici u BiH sa sloganom 7E će se održati 26 i 27. septembra 2019. u Sarajevu, Swissotel Sarajevo.

Cilj ovogodišnjeg Savjetovanja je podstaći diskusiju o temama vezanim za otvorena pitanja sa kojima se BiH suočava u kontekstu energijske tranzicije i zaštite okoliša, te reforme i budućnosti EU energijske i klimatske politike.

Slogan 7E podrazumijeva sagledavanja sektora energije sa sedam različitih aspekata (etika, ekologija i okoliš, energetika – kao privredna grana, energija – kao roba na tržištu, ekonomija, energijski sistemi, te energijska efikasnost i efektivnost) i događaj će biti realiziran u ovom maniru, uz snažno poticanje zajedničkog angažmana i holističkog rješavanja barijera na svim nivoima vlasti koji usporavaju energijski zaokret u BiH.

 

VII Savjetovanje će ugostiti predstavnike resornih ministarstava/institucija; proizvođače opreme i građevinskih materijala; predstavnike međunarodnih i domaćih organizacija; stručnjake i menadžere iz energetskih organizacija, industrije, zgradarstva i transporta, naučnih i finansijskih institucija; predstavnike lokalnih zajednica; investitore u projekte EE i OIE; te nevladine organizacije i medije.

Imajući u vidu nivo i tendencije razvoja sektora, ovogodišnji program se sastoji iz slijedećih tematskih cjelina/panela:

·         Niskokarbonski razvoj u BiH;

·         Strategija razvoja energetike BiH;

·         Komunalna energetika;

·         Zelena infrastruktura i pametne tehnologije;

·         Građanska energija;

·         Finansiranje projekata EE i OIE;

·         Primjeri iz prakse (Implementacija EE u sektoru zgradarstva).

 

Više informacija