Izvor: eKapija | Utorak, 12.03.2019.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu-CMBEBIH

Organizator: Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) Sarajevo

16.05-18.05.2019 , Banja Luka

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)

Nakon izuzetnog uspjeha postignutog prilikom organizacije konferencije 2015. i 2017. godine, gdje se CMBEBIH konferencija pozicionirala kao najveća konferencija iz ove oblasti u jugoistočnoj Evropi, CMBEBIH 2019 ide korak dalje i ove godine okupiće vodeće istraživače, naučnike, doktore medicine, magistre farmacije, inžinjere elektrotehnike i mašinstva, IT stručnjake, perspektivne studente i ostale profesionalce da zajedno sa svjetskim pozvanim predavačima kreiraju platformu za raspravu o najnovijim istraživanjima, inovativnim rješenjima i izazovima u ovoj oblasti, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite i života u cjelini. Projekat će biti implementiran pod sloganom "Share the Vision", a planirano je da konferenciji prisustvuje više od 500 učesnika iz cijelog svijeta.

Konferencija je podržana od strane najreferentnijih svjetskih organizacija kao što su IFMBE, EAMBES, IEEE, ESEM i Springer.

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu CMBEBIH 2019 ove godine će biti održana od 16. do 18. maja u Banskom dvoru i hotelu Bosna u Banjaluci.

Na konferenciji će biti prezentovano 117 naučnih članaka koji su prihvaćeni za publikovanje od strane svjetske renomirane izdavačke kuće, Springera. Osim toga, organizatori su se potrudili da pozovu i svjetska poznata imena u svojstvu predavača, te će svi učesnici konferencije imati priliku da poslušaju posljednja otkrića iz oblasti obrade biomedicinskih signala, doziranja lijekova, nanotehnologije, liječenja tumora, primjene tehnike elektroporacije, te rada, obrade i primjene korisnih informacija iz nestruktuiranih velikih podataka.

Za vrijeme konferencije, BiH će po prvi put u svojoj historiji da bude i domaćin godišnjoj skupštini najveće evropske organizacije iz ove oblasti, EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering and Science). Predstavnici krovne međunarodne organizacije, IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering), će održati radionice iz oblasti kliničnog inžinjeringa i health technology assessment.

Posljednji dan konferencije će biti održan i Investicioni forum iz oblasti biznisa i IT tehnologija, saopštili su organizatori.

Svi zainteresovani mogu pronaći dodatne informacije o konferenciji i načinu prijave na zvaničnoj veb stranici projekta – www.cmbebih.com