JU OŠ Isak Samokovlija Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Javna ustanova osnovna škola Isak Samokovlija Sarajevo
ADRESA
Fra Anđela Zvizdovića 1, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Nevzeta Doljančić, VD Direktor
MIRSADA JAGANJAC

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Isporučioci
Događaji
Finansije
Opis djelatnosti
OŠ „ Isak Samokovlija“

Bivša OŠ „Slaviša Vajner Čiča“ dobila je ime po velikom partizanskom heroju koji je ubijen u Drugom svjetskom ratu. Škola se nalazila u zgradi policije dok se 1959 g. nije krenula graditi nova školska zgrada koja se nalazi na Marijin Dvoru. Sagrađena je od dobrovoljnih priloga građana. Prvi Ljetopis izgorio je u požaru tako da nedostaju tačni podaci o nastanku škole. Ime „Isak Samokovlija“ se pojavilo 1994 god. tj. završetkom rata u BiH.Zbog politčkih razloga ime Slaviše Vajnera Čiče je postalo samo još jedno partizansko ime čija je vrijednost izgubljena.

Prvi direktor koji se pominje u školskom Ljetopisu,1977/78 god, je Kamnenović Milka.Direktori koji su uslijedili kasnije su:Duško Tanacković,Nedždet Nanić i sadašnji direktor Kenan Vučijak.Osamdesetih godina u našoj školi je radio jedan od istaknutih bosanskohercegovačkih pisaca Enes Kahvić,u službi zamjenika direktora.

U našoj školi je tokom rata Ljetopis vođen povremeno i zabilježavani su samo bitni događaji. U to vrijeme učenici su radili pod teškim uvjetima jer je škola bila puna izbjeglica i često granatirana.Škola je nastavila sa radom i nakon završetka agresije na BiH. Renovirana je 2001 god.Kabineti su dobro opremljeni i to omogućava uspješan rad učenika.Jedan od najopremljenijih kabineta u našoj školi i širem okruženju je kabinet hemije-biologije.

Vijesti