J.U. Collegium artisticum Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Javna ustanova Gradska galerija Collegium artisticum Sarajevo
ADRESA
Terezije bb
Centar Skenderija
, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Gordana Anđelić Galić, direktorica
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Događaji
Ličnosti
Opis djelatnosti
Gradska galerija Collegium Artisticum osnovana je 1975. godine, kao galerija tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine: Udruženja likovnih umjetnika (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata (AABiH), preuzimajući naziv i ideale progresivne umjetničke grupacije “Collegium artisticum” s kraja četvrte decenije.

Sa ciljem da ponudi dinamičan umjetnički program, otvoren za sve inicijative koje podstiču duhovnu i kulturnu klimu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, tokom godina je u GG Collegium artisticum realizovan impozantan broj likovnih, muzičkih, dramskih, književnih i drugih programa. Collegium artisticum se pojavljivao i kao organizator i realizator nekih od najznačajnijih likovnih projekata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kao što su: “Umjetnost i kritika usred 80-ih”, Jugoslovenska dokumenta 1987. i Jugoslovenska dokumenta 1989.

Tokom ratnih godina 1992.-1995. galerija Collegium artisticum nije prestajala s djelatnošću, pronalazeći načine da se održi konstanta kulturnih dešavanja u doba destrukcije i degradacije svih duhovnih vrijednosti. Među značajnim izložbama ovog perioda bile su: izložba ratnih fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, izložba slika i grafika Enrika Baja i Herve Dirosa, izložba plakata grupe Trio “Pozdrav iz Sarajeva”, samostalna izložba Affana Ramića itd. Nakon rata, traju napori da se obnovi predratna dinamika galerijskih i drugih dešavanja. Osim tradicionalnih godišnjih likovnih smotri “Collegium artisticum” na kojima učestvuju članovi tri umjetnička Udruženja, godišnje u GG Collegium artisticum bude organizovano oko dvadeset izložbi.

Vijesti