RARS


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Razvojna agencija Republike Srpske
ADRESA
Trg jasenovačkih žrtava 4, 78000 Banja Luka
Odgovorno lice
Marinko Đukić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Isporučioci
Događaji
Ličnosti
Saopštenja
Opis djelatnosti
Razvojna agencija Republike Srpske osnovana je 2004. godine kao Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Djeluje kao pravno lice i neprofitna organizacija.

Osnovni zadatak Agencije je promocija i unapređivanje oblasti malih i srednjih preduzeća. Agencija je nadležna za pružanje stručnih usluga za podsticanje osnivanja, poslovanja i razvoja MSP, podsticanje ulaganja u MSP, kao i za podršku uspostavljanju preduzetničke infrastrukture. Agencija je nadležna za pružanje podrške inovatorskoj djelatnosti, stimulisanje stvaranja novih proizvoda i uvođenja novih tehnologija, podršku za povećanje zapošljavanja, stručno obrazovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika, kao i podršku za učešće na sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Agencija, takođe, ima nadležnost da uspostavlja saradnju između MSP i mreže konsultanata, unaprijedi saradnju između organa lokalne samouprave i lokalnih razvojnih agencija i sarađuje sa međunarodnim institucijama učestvujući u izradi i realizaciji domaćih i međunarodnih projekata za podršku MSP.
U nadležnosti Agencije je i promocija preduzetništva, podrška ženskom, omladinskom, ruralnom i drugim vidovima preduzetništva, vođenje registra konsultanata za potrebe MSP, analiziranje i istraživanje u vezi sa stanjem u oblasti MSP, učešće u izradi Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i drugih razvojnih dokumenata, kao i realizacija projekata radi postizanja starteških ciljeva i sprovođenja mjera.

U oktobru 2019. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća kojim je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća transformisana u Razvojnu agenciju Republike Srpske.
Izmjenama i dopunama Zakona proširene su nadležnosti Agencije na promociju i unapređivanje izvoza, pružanje podrške u privlačenju i realizaciji ulaganja, podršku razvoju tržišta rizičnog kapitala u Republici Srpskoj, vođenje portala o poslovnim zonama Republike Srpske, unapređivanje konkurentnosti MSP i preduzetništva u cjelini, kao i ostale aktivnosti koje doprinose razvoju privrede Republike Srpske.

Organi Agencije su Upravni odbor i Direktor. Upravni odbor ima sedam članova koje imenuje i razrješava Vlada, a koji su predstavnici sedam ministarstava u Vladi RS.


Vijesti