Razvojna banka FBiH Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine / Development Bank of the Federation of Bosnia and Herzegovina Sarajevo
ADRESA
Igmanska 1, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Samir Fejzić
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Isporučioci
Događaji
Finansije
Ličnosti
Video
Opis djelatnosti
Investicijska banka Federacije Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo prestala je sa radom 30.06.2008. godine.

Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa radom 01.07.2008. godine u skladu sa Zakonom o Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine, kao pravni sljednik Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Razvojna banka Federacije BiH je finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade Federacije BiH radi privrednog razvoja i zapošljavanja, kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumijeva razvojne stimulativne i diferencirane kamatne stope, koje su u naravi niže od tržišnih kamatnih stopa.

Razvojna banka Federacije BiH osnovana je Zakonom o Razvojnoj banci Federacije BiH (˝Sl. novine Federacije BiH˝ broj. 37/08), a počela je sa radom 01. jula/srpnja 2008. kao sljednik Investicijske banke Federacije BiH koja je sa svojih 109 uposlenika uspješno egzistirala od 1997. godine. Osnivanje Razvojne banke Federacije BiH, pored već postojećeg komercijalnog bankarstva, postalo je imperativ na putu ka bržem i racionalnijem ekonomskom oporavku i razvoju Federacije BiH. Razvojna banka Federacije BiH je jedan od ključnih mehanizama u realiziranju posebnih projekata bitnih za Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu, uvažavajući funkciju uravnoteženja strukturalnog i regionalnog principa, te sukladnijeg ekonomskog razvoja, naročito u oblastima u kojima komercijalne banke nemaju interesa (infrastruktura, vodosnabdijevanje, zaštita okoliša itd.), te onih koje je moguće realizirati samo kroz srednjoročne i dugoročne kredite uz razvojne kamatne stope. Razvojna banka FBiH će, pod najpovoljnijim kreditnim uvjetima, financirati, kroz specifične kreditne linije, obnovu i razvitak malog i srednjeg biznisa.

Razvojna banka Federacije BiH je upotpunosti u vlasništvu Federacije. Za sve obaveze Banke bezuvjetno jamči Federacija, a sama Banka odgovara svojom imovinom.

Razvojna banka Federacije BiH upravlja sredstvima u iznosu od oko 400 miliona KM.

Sjedište Razvojne banke Federacije BiH je u Sarajevu, a svoje poslovnice ima u Mostaru, Bihaću, Orašju i Zenici. U narednom periodu Banka će osnovati poslovnice u svim regionalnim centrima Federacije BiH.

Vijesti