Francuska ambasada Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Ambasada Republike Francuske u BiH Sarajevo
ADRESA
Mehmeda K. Ljubušaka 18, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Njegova Ekselencija Gdin. Roland Gilles, Ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Događaji
Ličnosti
Opis djelatnosti
Francuska je prva zemlja koja je u januaru 1993. otvorila ambasadu usred opsade Sarajeva. Od tada ekipa diplomata funkcionera i bosanskohercegovačkih državljana radi na razvijanju odnosa između naše dvije zemlje na svim područjima.

U praksi ona podstiče i održava veze koje su se uspostavile između pojedinaca preduzeća administracija država regija gradova asocijacija NVO stvaralaca slikara pisaca intelektualaca prevodilaca

Ekipa Ambasade nastoji učiniti te veze što aktuelnijim i značajnijim njegujući duh otvorenosti i međusobnog razumijevanja. Organiziraju se različite političke kulturne i trgovačke manifestacije.

Ambasada je otvoreno mjesto koje nastoji primiti posjetioce u najboljim uslovima savjetovati ih pomoći im u njihovim projektima i procedurama. Ona nastoji biti bliska sa korisnicima i služiti njihovim potrebama.

Široko područje akcija i projekata
Na čelu sa Ambasadorom koji je predstavnik Francuske države različite službe učestvuju u provođenju francuske politike u Bosni i Hercegovini.

Samo u Sarajevu osim diplomatskog ureda nalazi se i konzularni odjel odjel za kulturu i naučnu saradnju ekonomska misija vojni ured i ataše za unutarnju sigurnost.

Uprkos neophodnoj specijalizaciji uvijek jedan i isti tim Francuza Bosanaca i Hercegovaca kojeg često pomaže jedan ili više stažista vodi akcije ambasade.

Mreža koja osigurava široku zastupljenost u cijeloj zemlji
I ostale službe u zemlji provode akcije ambasade ured u Banjoj Luci regionalni predstavnik diplomatskog ureda- kao i kulturni centri u Banjoj Luci Mostaru i Tuzli.

Francuski institut Centar Andr Malraux i Francuska škola u Sarajevu koju podržava Laička misija također su predstavnici francuske kulture u Bosni i Hercegovini.

I najzad iako su smješteni izvan Bosne i Hercegovine nekoliko ureda u regionu kao što su Regionalni audiovizuelni ured i Regionalni ured za multilateralnu saradnju za Balkan radi na problematici koja se direktno dotiče države i Francuske ambasade u Sarajevu.

Vijesti