Festival ulične umjetnosti Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Festival ulične umjetnosti Sarajevo
ADRESA
Sarajevo-Centar

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Pobjede na tenderima
Finansije
Opis djelatnosti
Festival ulične umjetnosti „FUU“ je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.
Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.
Po prvi put, tri sarajevske akademije umjetnosti i Arhitektonski fakultet predstavit će se zajedno gradu kroz intervencije i performanse u javnom prostoru.
kada JE FUU?
Prvi FUU – nulto izdanje pod nazivom „Sarajevo na drugi pogled“ održat će se 25/26/27. Septembra 2015. godine (petak, subota, nedjelja) na području koje se proteže kroz cijeli grad – od Dobrinje, pa do Bijele tabije.
gdje JE FUU?
Festival ima za cilj da reafirmira etablirane lokacije u kontekstu kulture i umjetnosti, rehabilitira zapostavljene dijelove grada, te aktualizira, označi i uspostavi nove tačke susreta i aktivnosti na mjestima koja ranije nisu bila u funkciji kulturnih dešavanja, niti imaju takvo socijalno ozračje.
Lokacije na kojima su planirane aktivnosti su: Scena „Metalac“, ulica Mjedenica, Istočno Sarajevo, naselje Dobrinja, naselje Hrasno, Vilsonovo šetalište, Obala Maka Dizdara; ulice Radićeva, Titova, potom Narodno pozorište Sarajevo, Sebilj, Bijela Tabija, itd.

Vijesti