Finansijsko-informatička agencija FIA Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Finansijsko-informatička agencija FIA Sarajevo
ADRESA
Ložionička 3, 71000 Sarajevo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Opis djelatnosti
Finanijsko-informatička agencija osnovana je Zakonom (Službene novine br. 80/11), upravo da obavlja zadaću uspostave i upravljanja bazom finansijskih podataka, te njihovog pretvaranja u vrijedne informacije i znanja, neophodne za donošenje kvalificiranih i informiranih poslovnih i makroekonomskih odluka.

Djelokrug poslova FIA-e vrlo je širok. U središtu se nalazi uspostavljanje i upravljanje bazom podataka registra finansijskih izvještaja, ali pored toga, FIA organizira obradu i kontrolu finansijskih izvještaja, vodi registar računa pravnih subjekata i pregled njihovih dugovanja, radi ocjenu poslovnog boniteta, te kreira izvještaje i statističke preglede. Pored usluga za poslovni sektor, FIA obrađuje podatke iz različitih izvora, osiguravajući njihovo povezivanje i višenamjensku upotrebu, za analitičke potrebe u ministarstvima i vladinim službama.

Pristup podacima iz registara kojima FIA upravlja, obezbjeđen je širokom krugu korisnika: javnosti, organima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, vladinim agencijama, akademskoj i naučno-istraživačkoj zajednici, strukovnim asocijacijama, te naposlijetku poslovnoj zajednici i kompanijama koje se bave obradom podataka. Pravo na korištenje podataka opredjeljeno je i omeđeno prirodom korisnika i svrhom za koje će podatke koristiti. Ovakvim pristupom osigurana je javnost registra, upotrebljivost i korisnost podataka, ali i zaštita integriteta baze podataka, kao jedne od ključnih zadaća FIA-e, propisane zakonom.