U.G. SPID Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Udruženje građana Sportsko društvo invalida SPID Sarajevo
ADRESA
Džidžikovac 3/2, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
MIRZA HRUSTANOVIĆ

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Finansije
Ličnosti
Opis djelatnosti
SDI SPID SARAJEVO je registrovano 1994. godine kao prvo invalidsko sportsko društvo na području naše zemlje. U vrijeme osnivanja društva većina naših sportista nakon ranjavanja bila je psihički izgubljena, bez cilja i nade u budući život.
U to vrijeme SPID je jedini mogao pružiti invalidima rehabilitaciju i resocijalizaciju kroz sportske aktivnosti. Rezultat je bio velik...i broj invalidnih lica uključenih u sportske aktivnosti sa tendencijom širenja na slična društva i klubove regije, a u isto vrijeme uključivanje u evropske tokove i takmičenja.
Tako, već iste 1994. godine na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci ekipa SPID je predstavljala Bosnu i Hercegovinu.
U narednom periodu SPID okuplja invalidna lica i pravi selekciju sportista razvrstanih u razne sportske sekcije, pa danas pod imenom SPID nastupaju sportisti u većini sportova prilagođenih invalidskim osobama, postižući zapažene rezultateu svijetu i kod nas. Atletičari, strijelci, stonoteniseri, fudbaleri, skijaši ( jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na zimskoj paraolimpijadi u VANKUVERU NIJAZ MEMIĆ dolazi iz našeg kluba) osvajaju titule prvaka naše zemlje. Najuspješniji i najtrofejnija ekipa Bosne i Hercegovine je klub sjedeće odbojke SPID koji je u veoma kratkom vremenskom periodu postao jedna od najjačih ekipa svijeta i bilježi rezultate koji su neshvatljivi domaćim i stranim sportskim stručnjacima.

MISIJA

- Razvoj i unapređenje invalidskog sport na području Bosne i Hercegovine bez obzira na spol, vrstu i stepen invalidnosti
- Podsticanje programa omasovljavanja invalidnih osoba sportista u skladu sa zakonom
- Stvaranje društvenih, materijalnih istručnih uslova za što šire uključivanje invalidnih osoba u sportske aktivnisti
- Uspostavljanje saradnje sa sličnim invalidskim sportskim organizacijama i ostalim sportskim organizacijama
- Uspostavljanje i ostvarivanje međunarodne saradnje sa sličnim organizacijama invalidskog sporta i ostalim sportskim organizacijama
- Organizacija i sprovođenje domaćih i međunarodnih takmičenja u skladu sa zakonom
- Učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima
- Uvođenje načina i struktura obrazovanja stručnih kadrova za rad sa invalidnim licima


Vijesti