Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka
ADRESA
Mladena Stojanovića 7, 78000 Banja Luka
Odgovorno lice
Momčilo Švraka, direktor

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Opis djelatnosti
Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka formirala je Vlada Republike Srpske na osnovu Zakona o Akcijskom fondu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“, br.: 56/06, 1/07). U svom portfelju Fond ima akcije i udjele, kao i državni kapital u preduzećima koja se do dana stupanja na snagu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima („Službeni glasnik RS“, br.: 51/06, 1/07, 53/07, 41/08) nisu konstituisala u skladu sa Zakonom o preduzećima, odnosno Zakonom o javnim preduzećima.

Koncepcija upravljanja Akcijskim fondom podrazumjeva upravljanje portfeljom hartija od vrijednosti u cilju očuvanja realne vrijednosti kapitala i unapređenja nivoa efikasnosti rada finansijskih institucija. Vrijednost portfelja se utvrđuje u skladu sa Uredbom o metodologiji za utvrđivanje neto vrijednosti imovine Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Republike Srpske.

Sredstva Fonda mogu se ulagati u:


•hartije od vrijednosti Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Fonda za razvoj i zapošljavanje, Fonda stanovanja Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj;
•korporativne obveznice emitenata iz Republike Srpske;
•akcije emitenata iz Republike Srpske;
•akcije preduzeća iz Republike Srpske u postupku restrukturisanja ako se na taj način obezbjeđuje rješavanje povezanih socijalnih i dugih problema.
Fond ima svojstvo pravnog lica, upisan je u sudski registar kao akcionarsko društvo sa sjedištem u Banjoj Luci, a Fondom upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Vijesti