Ferijalni savez RS Banja Luka


Malo preduzeće
Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
FERIJALNI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE - FERS Banja Luka
ADRESA
Majke Jugovića 1

, 78 000 Banja Luka
Odgovorno lice
Dubravko Suvara, predsjednik
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Pobjede na tenderima
Događaji
Finansije
Opis djelatnosti
Rodonačelnik omladinskog turizma i hostela je njemac Ricard Serman (1874-1961). On pokreće ideju da se škole tokom letnog perioda u vrijeme školskog raspusta iskoriste za omladinski turizam kao hosteli. U Alteni se 1912. godine otvara prvi stalni omladinski hostel, a već sledeće godine u Njemačkoj ih je bilo preko trideset. Ovakva ideja se širi Evropom i sličnim putem idu Poljska, Holandija, Švajcarska, Francuska, Engleska i Škotska. U Amsterdamu je 1932. godine održan osnivački kongres Međunarodne federacije omladinskih hostela.

Na našim prostorima se 1920. godine u Sarajevu održava osnivačka konferencija Ferijalnog saveza Jugoslavije. Prvo ljetovalište ferijalaca otvoreno je 1923. godine.

Ferijalni savez Repubike Srpske je neprofitabilna, nevladina organizacija koja ima status udruženja građana, a bavi se razvojem omladinskog turizma, odnosno svih oblika i sadržaja organizovanog i individualnog odmora i rekreacije djece i omladine sa područja Republike Srpske.

Savez je osnovan u aprilu 2010. godine kao organizacija koja za osnovni cilj rada ima povećanje mobilnosti mladih kao i razvijanje omladinskog turizma u Republici Srpskoj.

Polazeći od opštih potreba mladih za što raznovrsnijim vaspitanjem i obrazovanjem, slobodnim okupljanjem i organizovanjem u svrhu odmora i rekreacije FERS svojim aktivnostima ostvaruje sljedeće ciljeve i zadatke:

•učestvuje u vaspitanju i obrazovanju mladih, kroz razvijanje spoznaja, poštivanja i brige za kulturne, civilizacijske i prirodne vrijednosti Republike Srpske/BiH i drugih zemalja
•stvara uslove i mogućnosti za sadržajno i racionalno korištenje slobodnog vremena mladih
•unapređuje sve oblike upoznavanja, udruženja i saradnje mladih, bez ikakvog podvajanja na političkoj, nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj, kulturnoj ili polnoj osnovi
•razvijanje svih oblika omladinskog turizma i turizma uopšte
•stvaranje trajnih navika mladih na korištenje turističkih programa, razvijanje tirističke kulture i profesionalnog opredjeljenja za tirističku djelatnost
•proširenje postojećih i stvaranje novih materijalnih dobara omladinskog turizma, posebno omladinskih hostela u Republici Srpskoj
Radi ostvarivanja svojih ciljeva i zadataka FERS, za potrebe svog članstva u skladu sa zakonskim odredbama, obavlja sljedeću programsku djelatnost:

•organizovanje odmora, putovanja i turističkih animacija, prihvat i organizovanje boravka putnika i mladih
•organizovanje svih oblika međunarodne saradnje, razmjene i putovanja mladih sa inostranim i međunarodnim omladinskim i studentskim turističkim organizacijama
•organizovanje kulturno-zabavnih programa
•obavljanje izdavačke i informativno-propagandne djelatnosti za potrebe promocije omladinskog turizma u Republici Srpskoj
•zastupanje međunarodnih organizacija iz područja promocije omladinskog turizma
ORGANI UPRAVLJANJA

Organizacijom FERS upravljaju predstavnici članstva, omladinskih hostela i regionalnih timova.

U organizacionom smislu FERS sačinjavaju :

•Centralna kancelarija
•Regionalni timovi
•Omladinski hosteli

Omladinski hosteli su ugostiteljsko-turistički objekti koji ugošćuju, uglavnom, mlade goste – članove FERS kao i druge, a uređeni su, označeni i organizovani prema standardnima međunarodnog hostelinga. Omladinski hosteli mogu biti vlasništvo FERS, u najmu od strane FERS ili vlasništvo drugih pravnih ili fizičkih lica, a uključeni su u lanac FERS posebnim ugovorom.

Regionalni timovi FERS obavljaju poslove članskog, informativnog i turističkog servisa za potrebe članova FERS. Regionalni timovi obavljaju svoju programsku i poslovnu djelatnost na području jedne regije odnosno jedne ili više opština.

Organi FERS su:

•Skupština
•Upravni odbor
•Nadzorni odbor
Skupština je najviši organ upravljanja FERS. Skupštinu čine predstavnici omladinskih hostela i regionalnih timova FERS.

Nadzorni odbor FERS prati i nadzire finansijsko-materijalno poslovanje organa i vrši arbitražu unutar članstva FERS. Nadzorni odbor ima predsjednika i dva člana i bira se na mandat od četiri godine uz mogućnost reizbora.

Predsjednik i generalni sekretar FERS su po funkciji članovi Upravnog odbora. Ostala tri člana, na prijedlog predsjednika, bira Skupština iz svog sastava na period od četiri godine, uz mogućnost reizbora.

Vijesti