Hercegovački plodovi Mediterana Stolac


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
UDRUGA HERCEGOVACKI PLODOVI MEDITERANA STOLAC
ADRESA
Kralja Tomislava bb, 88360 Stolac
Odgovorno lice
Miroslav Raguž

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Događaji
Finansije
Opis djelatnosti
Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''.
Dakle, tek prošle godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, na kojoj bilo prisutno 40 izlagača iz Bosne i Hercegovine te manji broj iz Hrvatske, a koju je posjetilo oko 2.500 posjetitelja. Manifestacija je uvelike podržana od strane uz Načelnika općine Stolac i šire društveno političke zajednice. Kroz ocjenu relevantnih faktora i običnog puka, uz objektivnu skromnost, postigli smo zapaženi uspjeh ako je zahvaljujući nama zasađeno desetine hektara novih kultura smokve, šipka i masline i ako su potencijalni proizvođači i prerađivači kroz stručne radionice stekli znanja potrebna za buduće aktivnosti po ovome pitanju. Uz poštovanje organizatora drugih sličnih manifestacija u državi, naš je prevashodni cilj rad na terenu Hercegovine, neposredno sa proizvođačima, pa smo zbog toga i specifična Udruga, koja će uz pomoć nadležnih institucija postati respektabilni faktoru u oblasti proizvodnje mediteranski i submediteranski kultura u našoj državi.

Namjera nam je, a već smo je započeli prošle godine, proizvodnja sadnica autohtonih sorti šipka smokve i masline, kao i izvozno orijentiranih sorti. Zajedno sa Federalnim Agromediteranskim zavodom Mostar, nastojimo uvesti najkvalitetnije sorte ovih kultura preko ambasada mediteranskih zemalja u našoj državi.
Ne raspolažemo podatcima o količini i vrijednosti uvezenih plodova i prerađevina predmetnog voća i koliki je devizni odljev sredstava iz zemlje, no, sigurni smo da ćemo našim aktivnostima nastojati da od uvoznika postanemo izvoznik jer tek bi tada naša udruga opravdala svoje postojanje. Nastojimo stvoriti brend soka divljeg šipka, čije sadnice proizvodimo u skromnim količinama a koji se u svijetu pokazao kao najbolji prirodni antioksidant i ''čuvar'' krvožilnog sistema.
Ovaj program je okvir i vodilja ka budućem radu ranije izrečenog i zacrtanog cilja.
Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovi prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.
Ove godine na sajmu očekujemo približno 10.000 posjetitelja u tri dana koliko manifestacija traje, pa smo skladno tome očistili i pripremili još jedan kat izložbenog prostora. Na prvom katu očekujemo izlagače (proizvođače i prerađivače) predmetnih kultura šipka-nara, smokve i masline a na drugom katu će biti izlagači iz vinarstva, sirarstva, mesne industrije, proizvođača meda, te goste predstavnika susjednih općina i dvaju općina gardova pobratima iz Hrvatske (Biograd na Moru i Velika). U dvorištu duhanske stanice Stolac biti će nazočni izlagači sa poljoprivrednom mehanizacijom, sadnicama te kulturno-povijesno-zabavni dio manifestacija.
Prošle godine na sajmu smo imali stručne radionice i okrugle stolove najeminentnijih stručnjaka sa Agronomsko prehrambeno tehnološkog fakulteta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta u mostaru, na kojima je prisustvovalo preko stotinu gostiju proizvođača i prerađivača predmetnih kultura. Ova stručna radionica je napravila pozitivan učinak među proizvođačima i među profesorima sa ovih fakulteta.

Vijesti