GOPA predstavništvo u BiH Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
GOPA predstavništvo u Bosni i Hercegovini Sarajevo
ADRESA
Ljubljanska 34, 71 000 Sarajevo
Odgovorno lice
Ranko Markuš, drektor

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Događaji
Opis djelatnosti
YEP je novi poduhvat među međunoradno sponozorisanim projektima. S obzirom da je suočen sa masivnim problemom nezaposlenosti omladine i da se realizuje u zemlji koja funkcioniše u jako kompleksnom postkonfliktnom okruženju, ovaj projekat ima za cilj da objedini domaće stručnjake iz javnog i privatnog sektora i time razvije stvarne i održive strategije i rješenja.

Projekat počinje s ciljem da spriječi da se loša situacija još više pogorša. Komponenta 1 ima za cilj da značajno smanji priliv nespremne i nestručne omladine koja trenutno preplavljava tržište rada. Da bismo to postigli moramo ići u škole, i pripremiti učenike za prelazak u poslovni svijet. Oni moraju znati koje imaju opcije, shvatiti potrebe tržišta rada i adekvatno se pripremiti za isto. Na ovaj način će se napraviti bolji odabiri u karijeri te će maturanti biti adekvatno osposobljeni za visoko obrazovanje ili za tržište rada.

Nažalost, veliki broj omladine, nakon što završi obrazovanje, prekasno shvate da su nespremni i nestručni za tržište rada. Cilj druge komponente je da pruži sigurnosnu mrežu za ovu ciljnu grupu, tako što će ih ta mreža savjetovati i voditi, ali i poduprijeti sve to aktivnostima u praksi u smislu aktivnih mjera koje su usmjerene ka ispunjenju njihovih potreba. Očekivani rezultati su veći broj zaposlenih što će dalje rezultirati u direktnom smanjenju siromaštva u udaljenim i zabačenim područjima.

Državne institucije u BiH, koje su teoretski tu da podrže ovu omladinu nažalost nemaju dovoljno sredstava te su opterećene drugim prioritetima. U okviru treće komponente javne službe će biti ojačane i dopunjene saradnjom sa privatnim sektorom, što će unijeti novi oblik iskustva i fokusa na plasiranje na radna mjesta. Naša očekivanja su da će ova sardnja poboljšati državne institucije i da će se razviti u stvarno partnerstvo, i spojiti sve njihove stručnjake koji će se baviti ovom jako zahtjevnom problematikom.

Nakon što se ispitaju ovi inovativni pristupi, sva iskustva i rezultati tima YEP će se procjeniti i distribuirati u okviru četvrte komponente. Krajnji rezultat će biti pozitivan uticaj na čitav javni sektor koji se bavi pitanjem mladih i zapošljavanju ove populacije. Ono što je možda i važnije je da će krajni rezultat i uspjeh vratiti nadu, usmjerenje i poslove ključnom ljudskom potencijalu jedne zemlje, odnosno mladim ljudima.

Glavni sadržaj

Jednostavno govoreći, sveobuhvatni cilj Projekta zapošljavanja mladih (YEP) je da značajno doprinese zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini (BiH). Činioci kao što su relativno nerazvijena ekonomija, nasljeđe socijalističkog perioda, posljedice raspada Jugoslavije, višak zaposlenih u državnim institucijama, privatizacija i posljedice obnove ekonomije, su doprinijeli da nivo nezaposlene omladine značajno premaši Evropske standarde.

Četiri komponente YEP - a ( vidi dijagram ispod) su kreirane na način da skupa kao cjelina promovišu uključenost domaćih stručnjaka na projektu, te u boljem shvatanju problema s kojima se omladina suočava dok se u isto vrijeme radi na praktičnim i održivim rješenjima.
Projekat će nastojati da uvjeri omladinu da je potrebno da aktivno prate stanje na tržištu rada, zatim da se pomogne omladini u razvijanju vještina koje će povećati njihove šanse za zaposlenje, da pruži podršku u praksi u smislu aktivnih mjera zapošljavanja i konačno da im olakša put ka zaposlenju. Da bismo postigli ovaj cilj jasno je da trebamo institucionalno razviti domaće orgnizacije za podršku. Unutar YEP-a data nam je ta rijetka, vjerovatno i jedinstvena prilika, da spojimo državni i privatni sektor na način da oni zajedno budu od neprocjenjive koristi za nezaposlenu omladinu.

Tokom planske radionice koja se održala u Sarajevu od 28-29 januara 2008 godine, projektni donatori i učesnici su naglasili da uključenost domaćih vlasti i stručnjaka treba da bude prioret, ne samo u smislu zajedničkih dogovorenih ciljeva, već i u korištenju domaćih stručnjaka i znanja u implementaciji projekta. Naravno, nije neobično za međunarodne kompanije da rade sa domaćim stručnjacima, ali u ovom slučaju domaće kompanije i nevladine organizacije će pružiti veliki dio početnih i ulaznih informacija, ali će biti i odgovrni za veliki dio rezultata. Do ovog trenutka, smatramo da smo sastavili najjači mogući tim sastavljen od domaćih partnera.

Vijesti