LDA Mostar


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Agencija lokalne demokratije LDA Mostar
ADRESA
Fra Ambre Miletića 30, 88000 Mostar
Odgovorno lice
Jlenia Destito, Delegatkinja i izvršna direktorica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Događaji
Opis djelatnosti
Program Agencija lokalne demokratije (LDA) je osnovan 1993.godine kao udruženje građana, a na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, kao sredstvo podsticanja demokratskih procesa i poštivanja ljudskih prava na zapadnom Balkanu.

LDA mrežom, koju sačinjava 10 Agencija lokalni demokratije na području bivše Jugoslavije, jedna na Kosovu, te jedna u Gruziji (Kavkaz), koordinira Asocijacija Agencija lokalne demokratije (ALDA) sa sjedištem u Strazburu te poduredima u Briselu i Vicenzi, i ona okuplja preko 200 partnera iz 21 evropske zemlje.

Pored toga što svaka agencija ima svoj vlastiti identitet i specifičnosti, sve one su unificirane zajedničkom metodologijom međunarodne saradnje. Usvojenom metodologijom, te multilateralnom decentraliziranom saradnjom želi se potvrditi neophodnist temeljne izgradnje mira, rezvoja i stabilnosti u Evropi.

LDA Mostar je zvanično otvorena 22. novembra 2004.godine. Agencija je podržavna od strane mnogobrojnih partnera - međunarodnih regija i gradova, što uključuje i Grad Mostar kao partnera-domaćina, te italijansku regiju Puglia, kao vodećeg partnera LDA Mostar.

LDA Mostar, kao lokalno registrovana neprofitna, nevladina organizacija, postoji već dugi niz godina, te je od svog osnutka implementirala brojne projekte u lokalnoj zajednici, sa ciljem podrške razvoju lokalne zajednice u procesu demokratizacije i pridruživanja EU, odgovarajući na potrebe i probleme u istoj, a sve to koristeći principe multilateralne decentralizirane suradnje, uz ulkučivanje različitih aktera. LDA Mostar je stvorila dobru suradnju među različitim akterima na ražličitim nivoima, što uključuje lokalne i regionalne vlasti, organizacije civilnog društva, nevladine organizacije, te europske institucije.

Vijesti