Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Mostar


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Mostar
ADRESA
Kneza Domagoja bb, 88 000 Mostar
Odgovorno lice
Dragan Doko, Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Isporučioci
Događaji
Opis djelatnosti
Institucija Ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini je utemeljena Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini (''Službeni glasnik BiH'', broj 25/06). Institucija Ombudsmana ima status pravne osobe i djeluje kao samostalno i neovisno tijelo s ciljem promocije dobrog i efikasnog provođenja politike zaštite potrošača u Bosni i Hercegovini. Sjedište Institucije Ombudsmana je u Mostaru.

Institucija Ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini počela je s radom dana 11. veljače 2007. godine.

Zakon o zaštiti potrošača u BiH, kao temeljni zakon Institucije Ombudsmana propisuje obveze i ovlaštenja Ombudsmana i istovremeno uređuje odnose između potrošača, proizvođača i trgovaca na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zakon o zaštiti potrošača u velikoj mjeri je usklađen s pravnom stečevinom EZ-a.

Na odnose i slučajeve iz oblasti zaštite potrošača koji nisu regulirani Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, primjenjuju se odredbe Zakona o hrani (''Službeni glasnik BiH'', broj: 50/04), zatim odredbe Zakona o općoj sigurnosti proizvoda (''Službeni glasnik BiH'', broj: 45/04), kao i odgovarajuće odredbe zakona kojima se uređuju obligacioni odnosi u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vijesti