Crveni križ Tuzlanskog kantona Tuzla


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Crveni križ Tuzlanskog kantona Tuzla
ADRESA
Borić 3, 75000 Tuzla
Odgovorno lice
Sead Jamakosmanović, Predsjednik

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Finansije
Filantropija
Opis djelatnosti
Crveni križ Tuzlanskog kantona osnovan je 1996. godine transformacijom Crvenog križa Okruga Tuzla koji je djelovao od 1993. godine. Nakon kantonalnog uređenja Federacije BIH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ukazala se potreba za formiranjem kantonalnih organizacija Crvenog križa. CK TK koordinira rad općinskih organizacija CK i sarađuje sa višim nivoima organizovanja našeg pokreta. CK TK dio je organizacije CK FBIH sa još 9 kantonalnih organizacija CK. Čini ga 13 općinskih organizacija CK.

Misija CK TK u skladu je sa jedinstvenom misijom organizacije koja postoji na nivou CK FBIH i koju su prihvatile sve kantonalne organizacije CK. Misija CK je:

Mobilisanjem snage humanosti, kroz obrazovne programe spriječavaju i ublažavaju ljudske patnje i rade na unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite. Kroz razne vidove aktivnosti osposobljavaju i organizuju građane za pružanje pomoći u katastrofama izazvanim prirodnim ili ljudskim faktorom, upoznaju stanovništvo sa sadržajem i značajem Ženevskih konvencija i Meðunarodnog humanitarnog prava, nadziru njihovu primjenu potičući toleranciju i razumjevanje među ljudima, posebno među mladima.

Osnovni principi

Crveni križ ima sedam osnovnih principa na kojima se temelji rad pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu. Ti principi su:

HUMANOST - Meðunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, nastao u želji da bez diskriminacije pruža pomoć ranjenicima na bojnom polju, nastoji u svom svojstvu meðunarodnog i nacionalnog pokreta spriječiti i ublažiti ljudsku patnju u svim prilikama. Njegov cilj je zaštita života i zdravlja, te osiguranje poštovanja ljudske ličnosti. Pokret unapreðuje uzajamno razumijevanje, prijateljstvo, saradnju i trajan mir meðu svim narodima.

NEPRISTRASNOST - Pokret ne pravi diskriminaciju u odnosu na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili politicku pripadnost. Voðen isključivo potrebama pojedinaca, nastoji ublažiti njihove patnje i dati prvenstvo najhitnijim slučajevima nesreće.

NEUTRALNOST - Da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i nikada se ne upušta u rasprave bilo politicke, rasne, vjerske ili ideološke prirode.

NEOVISNOST - Pokret je neovisan. Iako su Nacionalna društva pomoćni organi humanitarnih službi svojih vlada i podvrgnuta su zakonima svojih zemalja, ona moraju sačuvati svoju autonomiju kako bi u svako doba mogla djelovati u skladu sa principima Pokreta.

DOBROVOLJNOST - Pokret je dobrovoljan i ne pokrece ga želja za dobitkom.

JEDINSTVO - U svakoj zemlji može postojati samo jedno društvo Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca. Ono mora biti dostupno svima i provoditi svoju humanitarnu djelatnost na cjelokupnom teritoriju.

UNIVERZALNOST - Meðunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u kojem sva društva imaju jednak položaj i dijele jednake dužnosti i obaveze uzajamnog pomaganja, postoji širom svijeta.

Vijesti