AMICA EDUCA Tuzla


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Humanitarna organizacija AMICA EDUCA Centar za edukaciju i humani razvoj Tuzla
ADRESA
Klosterska 13, 75000 Tuzla
Odgovorno lice
Selma Aličić, direktorica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Finansije
Opis djelatnosti
Udruženje Amica EDUCA registrovana je 26.januara 1999. g. kao lokalna nevladina organizacija, a osnovana je u septembru 1996. g. kao strana HO Amica SCHWEIZ kada je i započela sa svojim aktivnostima.

Amica je nastala u toku rata u Bosni i Hercegovini, na inicijativu različitih udruženja iz BiH, Švicarske, Njemačke i Italije u cilju pružanja humanitarne pomoći (hrana, psihološko i medicinsko zbrinjavanje), ženama i djeci kojima je to bilo neophodno, pri tome ne praveći razliku između izbjeglog/prognanog i domicilnog stanovništva.

Rat je završen u smislu direktnih oružanih sukoba i razaranja ali njegove posljedice se još osjete: ekonomsko stanje je veoma loše, infrastruktura je još uvijek teško oštećena, stambena situacija je kritična, reforme su neophodne. Javni život je prividno normalizovan, ali mnogi ljudi se susreću sa psihosocijalnim teškoćama kao i svakodnevnim problemima koje su posljedice rata i koji neminovno dovode do gubitka entuzijazma, motivacije, povećanja agresivnosti, depresije, samoubilačkih ideja, i ostalih sociopatoloških stanja (droga, kriminal...)

Amica EDUCA nastoji pružiti pomoć osobama koji nisu u mogućnosti da se bore sa ovakvim problemima. Pomoć nije materijalna, pomoć je usmjerena na pojedinca koji se nastoji osnažiti, osposobiti za aktivno djelovanje unutar šire grupe i društva, omogućavajući mu da se osvrne na svoje potencijale, da ih ojača i iskoristi poboljšavajući svoju kvalitetu života. To je omogućeno kroz naše programe koji se postepeno proširuju.

Danas, iskustvo i resursi Amica Educa-e, u edukaciji i primjeni novih znanja i metoda psihosocijalne podrške utiču na prepoznavanje vlastitih potencijala i resursa pojedinaca, kao i lični i profesionalni razvoj što dovodi do jačanja samopouzdanja, prevencije i liječenja stresa, motiviranosti, istrajnosti građana za suočavanje sa problemima današnjice u BiH, kao i lakše snalaženje na tržištu rada i ravnopravnije učešće u društvenom životu.

VIZIJA

Amica Educa je NVO koja svoju viziju veže prvenstveno za unapređenje kvaliteta života cijele populacije Bosne I Hercegovina, a definisana je promjenama, postignućima, kao i stanjem koje se može opisati kao: Mladi i odrasli, aktivni članovi demokratskog društva žive kvalitetnije i zdravije i imaju kulturu cjeloživotnog učenja.

MISIJA

Amica Educa je nestranačka, nevladina, neprofitna organizacija koja svojim djelovanjem na prostoru BiH i Jugoistočne Evrope doprinosi kvalitetnijem životu pojedinca i zajednice primjenom koncepta cjeloživotnog učenja, alternativnih i formalnih pristupa u edukaciji i psihosocijalnom radu sa mladima i odraslim, težeći evropskim integracijama.

GENERALNI CILJ ORGANIZACIJE

Doprinijeti razvoju i demokratizaciji BiH kroz razvoj kvalitete i različitosti edukativnih i socijalnih usluga, zaštitu mentalnog zdravlja pojedinaca i iniciranje pozitivnih zakonskih regulativa, direktnom podrškom, primjenom inovativnih pristupa u edukaciji profesionalaca i promocijom uloge civilnog društva.

PROJEKTNI CILJEVI

•Ojačati ljudske i druge resurse organizacije u partnerstvu sa nevladinim, vladinim i poslovnim sektorom radi održivosti i podrške procesu profesionalizacije.

•Doprinijeti uvođenju inovativnih pristupa, znanja i vještina u psihosocijalnom radu putem edukacije profesionalaca/profesionalki i promocijom cjeloživotnog učenja.

•Ojačati pojedince u organizacijama i firmama kroz razvijanje njihovih vještina i znanja da bi kreirali prestižne organizacije sa sretnim osobljem.

•Podržati pojedince i porodice (posebno porodice poremećene strukture i odnosa) u stanju socijalne potrebe pružanjem usluga savjetovanja, psihološke podrške i terapije primjenom inovativnih i alternativnih metoda.

•Podići nivo svijesti javnosti o ulozi nevladinog sektora u razvoju civilnog društva kroz promotivne aktivnosti i javno zagovaranje

STRUKTURA

Upravna tijela organizacije su:

• Skupština (30 članova), Upravni odbor (5 članova), Nadzorni odbor (3 člana).
• Menadžment organizacije uključuje izvršnu direktoricu i direktoricu programa.
• Ostalo osoblje uključuje osoblje zaduženo za implementaciju projektnih aktivnosti i finansije.
• Na osnovu potreba projekta, organizacija angažuje i vanjske saradnike, uglavnom stručnjake u oblastima u kojima se realiziraju projekti.

Vijesti