AKCUS Seljo Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Udruženje građana AKADEMSKI KULTURNI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU AKCUS SELJO Sarajevo
ADRESA
Mehmeda Spahe 20, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
DŽEVAD KORDIĆ

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Događaji
Finansije
Opis djelatnosti
Uporedo sa osnivanjem Univerziteta u Sarajevu, oktobra 1949. godine, osnovano je Studentsko KUD "Slobodan Princip Seljo" Sarajevo, sa Folklornom i Horskom sekcijom kao prvim vidovima studentskoga kulturno-umjetničkog angažmana. Namjera je bila organizovano omogućiti studentima priliku za akademsko iskazivanje talenta u oblasti kulturnog i umjetničkog amaterizma. Vremenom, "Seljo" raste, sazrijeva, dobija zgradu - Sloge. Od Studentskog preko Akademskog i Univerzitetskog KUD-a, prerasta u Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu. Mladalački entuzijazam ga pokreće, osnivaju se nove sekcije, neke prestaju raditi, neke samo mijenjaju imena. Presudan značaj imalo je specifično druženje u kultnoj Slozi.

U "Selji" se nikad nije podlijegalo konformizmu. Mladi, a i oni malo stariji, išli su protiv konvencionalizma, što je i u prirodi mladog čovjeka.
"Seljo" je izrastao u svojevrsno središte istinskih kulturnih inicijativa i događanja. O tome svjedoči zbirka zaista brojnih priznanja, odlikovanja, nagrada, aplauzi oduševljene publike širom svijeta, ostvareni kontakti i prijateljstva. "Seljini" rezultati prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i dostignuća.

Ovo je od samog početka bio rasadnik kadrova za razna područja kulturnog života. Mnogi su počinjali svoje karijere u "Selji", neki ostajali a neki nastavljali dalje. Brojni su poznati operski umjetnici, dirigenti, priznati književnici, afirmisani dramski umjetnici, majstori plesa i narodnih igara, ugledni muzičari i slikari, naučni i estradni radnici koji su počinjali u "Selji".