Udruženje građana Svjetionik Prijedor


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Udruženje građana Svjetionik - Lighthouse Prijedor
ADRESA
Prote Matije Nenadovića bb (Dom penzionera I sprat), 79101 Prijedor
Odgovorno lice
Izvršni direktor: Rajko Macura

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Finansije
Opis djelatnosti
Udruženje građana “Svjetionik” je osnovano u aprilu 1996. uz podršku grupe univerzitetskih profesora odsjeka Psihologije na Filozofskom fakultetu Banja Luka i švajcarske dječije organizacije “Zemlja ljudi” (Terre des Hommes). Sa kontinuiranim radom je počelo raditi 1. juna 1996. pod nazivom “Omladinski centar Svjetionik” sa ciljem pomoći i podrške ratom traumatiziranoj djeci od 12 do 17 godina. Uvođenjem novih programa i ciljnih grupa, Svjetionik je prerastao u Udruženje građana “Svjetionik”. U periodu 1996 – 2006, kroz Svjetionik je prošlo 2900 djece, mladih i njihovih roditelja.

Ključni programi Svjetionika su:

- program za djecu,
- program za mlade,
- program civilnog društva, i
- program promocije preduzetništva.

Ciljne grupe su:

- djeca,
- mladi,
- porodice,
- rizične i marginalne grupe (povratnici, izbjeglice, stari, djeca sa posebnim potrebama, marginalizovana djeca, djeca devijantnog ponašanja, djeca bez porodičnog staranja),

Ključne aktivnosti:

- kreativne,
- rekreativne (slobodne),
- edukativne.

Svjetionik je, u okviru Koalicije za porodicu, ostvario aktivnu saradnju sa svim relevantnim subjektima u opštini koji su uključeni u rješavanje problema i zadovoljavanje potreba djece, mladih i porodica. Inicijator je formairanje Koalicije za porodicu (15 NVO-a) i mreže za porodicu na osnovu Memoranduma o saradnji sa vladinim institucijama.

Realizator je i inicijator više kampanja za prikupljanje direktne pomoći djeci, starim i iznemoglim. Inicirao je i podržao je osnivanje omladinskih organizacija i timova u Volaru, Puharskoj, Busnovima i Trnopolju i opremanja informatičkih kabineta u školama u Busnovima i Trnopolju. Izdao je veći broj priručnika i brošura iz oblasti dječijih i ljudskih prava, ekologije, profesionalne orijentacije i sl.

Implementator je projekta uvođenje jedinstvene baze podataka za djecu i mlade (po programu UNCEF-a) u 10 opština BiH, među kojima je i Prijedor.

Kreativne aktivnosti Svjetionika je prikazalo više državnih televizija: Švajcarska, Holandija, Švedska, TV UNICEF, Velika Britanija. Svjetionik je posjetilo veliki broj uglednih ličnosti: Ambasadori Francuske i Finske, direktor UNICEF-a za Evropu Piter O’Brien, Specijalni izvještač Kofi Anana za Evropu Walter Kalin, lord Martin Bell, član parlamenta Velike Britanije, Michael Hamphrise – ambasador Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, Princeza Linda Karađorđević, Vladika Irinej, dječiji ambasadori (Milena Župančić i drugi), itd.

Vijesti