J.U. Banja Dvorovi - Bijeljina


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Javna ustanova Banja Dvorovi - Bijeljina
ADRESA
Karađorđeva br.100, 76311 Dvorovi - Bijeljina
Odgovorno lice
Vlatko Jeftić, direktor

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Isporučioci
Opis djelatnosti
Hoteli i sličan smještaj
Uprkos svekolikoj raskoši semberske ravnice: zelenilu, lijepim naseljima, plodnim njivama, uređenim voćnjacima, dobrim putevima i obalama velikih rijeka Save i Drine, banja Dvorovi izgleda kao zeleno ostrvo u moru te ravne ljepote. Ova banja ima parkove, cvijetnjake, aleje, sportske terene, pet bazena, od kojih je jedan olimpijskih dimenzija, hotel Sveti Stefan, restorane, seoska dvorišta prepuna zelenila i sa lijepo uređenim kućama, dobro snabdjevene samoposluge, pečenjare...

Ipak, najvrednije u svemu tome jeste blagotvorna geotermalna voda sa temperaturom od 75 Celzijusovih stepeni, koja je izvire sa dubine od 1300 metara. Kod staklene piramide, ispod koje je, u središnjem dijelu banjskog kompleksa, velika bušotina, piše i da je voda u Dvorovima natrijumsko-kalcijumsko-hidrokarbonatno-hloridna blago alkalna - to je ono što čini blagotvornost te vode.

Hidrolozi tvrde da je ispod Semberije i Mačve ogromno jezero te vrele skoro laboratorijski čiste vode, nastalo vjekovnim poniranjem voda rijeke Drine kada izbije iza planine Gučevo.

Naime, utvrđeno je da dio voda Drine ponire ispod ovih ravnica da je voda koja se sada koristi u banji Dvorovi stara više od 20 hiljada godina. U tom području je nekoliko banja i izvorišta mineralnih voda, ali su samo bušotine geotermalne vode u Dvorovima i u mačvanskom selu Klenje.

Bušotina vode u Dvorovima urađena je 1956. godine kada su vršena istraživanja nafte. Umjesto crnog zlata potekla je vrela voda. Preduzimljivi Dvorovljani dali su je na analizu, a rezultati su nadmašili očekivanja i najvećih optimista - voda ima čitavu lepezu ljekovitih svojstava.

Banja je postepeno građena. Prvo smo imali nekoliko kupatila, rezervoar za vrelu vodu, a onda smo 1968. godine izgradili i bazen olimpijskih razmjera. U prvo vrijeme vodu smo morali hladiti da bismo je koristili u banji. Nastavili smo sa izgradnjom hotela, restorana, bazena, sportskih terena, parkova, aleja, cvijetnjaka i druge infrastrukture. Gradnja banje traje i sada. Imamo dosta planova i uvjeren sam da ćemo uspjeti u toj namjeri, kaže direktor banje Dvorovi doktor Vlatko Jeftić, i napominje da ove godine očekuju da će na bazenima i sportskim terenima biti 100 hiljada gostiju i oko 20 hiljada u hotelu Sveti Stefan.

Uporedo sa turističko-ugostiteljskim dijelom velika pažnja u banji Dvorovi poklanja se i medicinskom kompleksu, jer se pokazalo pouzdanim liječenje hroničnih reumatskih oboljenja, lakših oblika dijabetesa, hroničnog gastritisa, posttraumatskih povreda ekstremiteta, hroničnih ginekoloških bolesti, lumbaga, spondiloze, epondilitisa i lubmoišijalgije.

Imamo veoma stručan i mobilan medicinski tim, pa je sve više pacijenata iz cijele Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i drugih krajeva, za nas se već pročulo na čitavom području bivše Jugoslavije, jer naša geotermalna voda liječi mnoga oboljenja, a pacijentima preporučujemo upotrebu geotermalne vode u obliku kupki u našem zdravstvenom bloku, ali imamo i česme, pa vodu mogu nesmetano da koriste naši gosti, putnici-namjernici i svi koji navrate u našu banju - kaže direktor Jeftić.

Hotel Sveti Stefan je visoke B kategorije sa 42 dvokrevetne sobe, dva apartmana i liftom. Sobe imaju kupatila i svu neophodnu savremenu opremu. U ovom objektu organizuju se seminari, simpozijumi, savjetovanja i druge velike manifestacije, jer se nalazi na sredokraći između velikih centara: Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Zagreb, Banja Luka, Šabac, Valjevo...

Bazene i sportske terene svakodnevno ljeti posjeti više od šest hiljada gostiju iz Semberije, Podmajevičkog kraja, Podrinja, Mačve, Srema i Posavine. Uprkos tome što izgleda da je taj dio banje prenatrpan u njemu se uvijek može naći dovoljno mjesta za kupanje, odmor, razonodu i rekreaciju, jer postoje bazeni za najmanju djecu, omladinu i za one najsposobnije.

Na velikom banjskom parkingu na automobilima se nalaze skoro sve registarske tablice evropskih zemalja, posebno iz okruženja. Do Dvorova i njegove glasovite banje sa geotermalnom vodom lako se stiže - ona je između Pavlovića puta i magistrale koja još od zapada Republike Srpske vodi ka mostu na rijeci Savi. Dosta je i putnika koji zastanu u ovoj neobičnoj oazi mira, cvijeća, mladosti i zdravlja, osvježe se nadišu se miline punim plućima, pa nastave dalje pripovijedajući kako u velikoj ravnici postoji banja Dvorovi, a u banji vrela ljekovita voda, te na bazenima i oko njih na hiljade gostiju.

Samo još da počnu i banjske slatke priče kao što je to svojstveno mondenskim mjestima. Nekda se kroz Banju Koviljaču išlo u Evropu, a sada se kroz banju Dvorovi ide za vaskoliki bijeli svijet. I vraća se otuda.

Sport

Tokom godine organizujemo i pripremu brojnih sportskih ekipa i reprezentacija: košarkaških, fudbalskih, odbojkaških, rukometnih, teniskih i drugih. Imamo i terene za odbojku i fudbal na pijesku. Ono što nam je najvažnije jeste da sve te ekipe kasnije u ligaškom takmičenju ostvaruju visoke rezultate, a da naši pacijenti koje dovezu sanitetska kola kasnije mogu pješice da se oporavljeni i izliječeni vrate kućama, ne krije zadovoljstvo direktor Vlatko Jeftić.