OKC Abrašević Mostar


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Omladinski kulturni centar Abrašević Mostar
ADRESA
Alekse Šantića 25

, 88000 Mostar
Odgovorno lice
Kristina Ćorić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Događaji
Finansije
Ličnosti
Opis djelatnosti
OKC Abrašević nastao je iz potrebe da se pokrene i osigura prostor koji će ponuditi građanima, a posebno mladima, mogućnost za rad i kreativno izražavanje, kulturnu naobrazbu, široku društvenu raspravu, analizu i kritiku sadašnjeg bh. i globaliziranog društva.

Abrašević je n(ar)astao iz borbe mladih Mostara za krov nad glavom, za kuću čiji će temelji biti stvaralačka i intelektualna sloboda, ravnopravnost, različitost, društvena odgovornost i solidarnost.

Cilj centra je potraga za alternativnim vizijama i modelima organiziranja svijeta i društva. Nastavit će tražiti alternativna rješenja postojećoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj stvarnosti koja često biva suprotna ljudskim potrebama i težnjama, razara ljudske odnose i razbija društvenu koheziju.

Informirat će građane i raditi na: širenju slobodoumnih ideja, društvene pravednosti, jačanju ljudskih prava, pluralizmu ideja i organiziranja, oslobađanju svijeta i našeg okruženja od diskriminacije, dominacije, iskorištavanja i degradacije prirode.

U prostoru centra, fizičkom i medijskom, ima mjesta za promoviranje različitih društvenih i kulturnih pokreta, različitih promišljanja o svijetu i lokalnoj zajednici, za polemiziranja, diskusije i dijalog.

Svojim izuzetno važnim zadatkom centar smatra i izravno uključenje u i podršku akcijama koje su povezane sa alternativnim - demokratskim rješenjima, akcijama koje mijenjaju postojeće neodrživo stanje svijesti i temeljno se suprostavljaju getoiziranju, nacionalizmu, reakcionarnim konzervativnim idejama i radikalnim fašističkim, političkim i rasističkim koncepcijama.

Abrašević ne daje mjesta materijalima, idejama i programima koji propagiraju diskriminaciju ili totalitarna rješenja, te time isključuju različitost i mogućnost izbora. Ne daje mjesta u svom prostoru i programu za propagandne poruke, marketinške kampanje korumpiranih, kompromitovanih, mutinacionalnih i izrabljivačkih firmi.

Promoviranje ovakvih stavova i stvaranje alternativnog okruženja rezultat je vjere u društvo koje treba biti sačinjeno od svjesnih i aktivnih individua koje znaju vladati svojim životima, a ne osobama koje odluke o svojim životnim pitanjima prepuštaju drugima koji rado odlučuju u njihovo ime. Od nas i naših angažmana, građanskih pokreta i akcija, zavisi kakav će u budućnosti biti nas svijet i ko će njime vladati.

Vijesti