USAID CCA Projekat podizanja konkurentnosti razvojem klastera Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
USAID - CLUSTER COMPETITIVENESS ACTIVITY Sarajevo
ADRESA
Hamdije Kreševljakovića 19, 5th sprat
, 71000 Sarajevo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Događaji
Opis djelatnosti
Projekat podizanja konkurentnosti razvojem klastera (CCA), kojeg finansira Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID), je četverogodišnji program pomoći preduzećima unutar sektora prerade drveta i turizma u Bosni i Hercegovini (BiH). USAID je ove bosanskohercegovačke sektore prepoznao kao sektore sa jakim potencijalom za privredni razvoj.

Preduzeća u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa sve većom konkurencijom na zahtjevnom svjetskom tržištu. Da bi uspjela u ovakvom poslovnom okruženju, međusobno povezana preduzeća moraju raditi zajednički, da bi se izradila i provela strategija koja će rezultirati boljim proizvodima i uslugama koji će zadovoljiti zahtjeve kupaca.

Da bi povećali produktivnost i profitabilnost, preduzeća iz sektora turizma i drvne prerade moraju proizvoditi robu i usluge veće, dodane vrijednosti, te koristiti domaće prirodne i ljudske resurse s ciljem stvaranja kvalitetnijih proizvoda i usluga. Podizanje vrijednosti postojećim resursima otvara radna mjesta i povećava prihode. Kvalitetna poboljšanja, kada se provedu strateški i u skladu sa zahtjevima tržišta, mogu povećati domaću potrošnju, izvoz i stopu privrednog rasta.

Vijesti