JUNP Kozara Prijedor


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Javna ustanova Nacionalni park Kozara Prijedor
ADRESA
Vuka Karadžića 43, 79101 Prijedor
Odgovorno lice
Dragan Romčević

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Isporučioci
Događaji
Galerije
Opis djelatnosti
Osnovna djelatnost Javne ustanove „Nacionalni park Kozara“ jeste zaštita, očuvanje, unapređenje i prezentacija prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti.

Javna ustanova „Nacionalni park Kozara“ djeluje u skladu sa Zakonom o nacionalnim parkovima i Zakonom o zaštiti prirode Republike Srpske, Zakonom o uređenju prostora, Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Istorijat Parka

Poslije II svjetskog rata planina Kozara je postala čuvena po herojskim borbama naroda ovog kraja za slobodu, te se već 1947. godine krenulo sa aktivnostima na izdvajanju i kreiranju Kozare kao nacionalnog parka. 6. juna 1957. godine šume planine Kozare proglašene su za šume istorijskog značaja, a u cilju da se sačuvaju uspomene na kozaračku epopeju.

Već 1959. godine počele su pripreme da se dio Kozare proglasi nacionalnim parkom.

6. aprila 1967. godine proglašen je Nacionalni park Kozara, a u cilju zaštite brojnih spomenika nastalih u vrijeme borbi na planini Kozari, prirodnih ljepota i drugih znamenitosti ovog područja, kao i radi unapređenja turizma i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. Nacionalni park Kozara proteže se na teritoriji opštine Prijedor, na površini od 3.494,5 ha.
Iako su glavni razlozi za proglašenje ovog područja nacionalnim parkom bili u to vrijeme istorijski aspekti, odnosno događaji iz II svjetskog rata, ovo područje posjeduje i značajne prirodne vrijednosti koje su prepoznate još prije dvjesta godina.
Prve pisane podatke o flori Kozare ostavio je francuski istraživač Ami Boué koji u svom djelu „La Turqui d’Europe“ (1842) iznosi pažnje vrijedna zapažanja o vegetaciji Kozare.
Za vrijeme turske vladavine pruski intelektualac Franz Maurer je, 1868.godine, putujući kroz Bosnu prošao preko padina planine Kozare. U izvještajima o tom putovanju, koje je objavio 1869. i 1871. godine, piše i o sastavu šuma.
Prva temeljitija istraživanja flore BiH objavio je Günter Beck-Mannagetta od 1903. do 1927.godine. U njegovoj knjizi flore BiH pominje se i nekoliko lokaliteta sa Kozare.
Istraživanjem flore u organizaciji Botaničkog odsjeka Prirodnjačkog odjeljenja Zemaljskog muzeja u Sarajevu od 1959. do 1962.godine, obuhvaćeno je nekoliko lokaliteta na Kozari koji su danas potpuno ili djelimično u sastavu Nacionalnog parka Kozara.



Od samog osnivanja, a naročito u današnje vrijeme, posebna pažnja posvećuje se upravo zaštiti prirodnih vrijednosti kako bi buduće generacije mogle uživati u ljepotama Nacionalnog parka Kozara.

Vijesti