JAHORINA OC a.d. Pale


Veliko preduzeće
Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
JAHORINA OC a.d. Pale
ADRESA
Jahorina bb, 71420 Pale
Odgovorno lice
Dejan Ljevnaić, v.d. direktora od 01.08.2017.
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Isporučioci
Događaji
Finansije
Video
Opis djelatnosti
Olimpijski Centar Jahorina je akcionarsko društvo gdje vlasničku strukturu čine: Akcijski fond AD Banja Luka sa 65%, Fond za restituciju RS (21,16%), Pref AD Banja Luka (4,61%), ZIF Kristal invest fond AD Banja Luka (2,97%) i sitni akcionari. Ono što karakteriše Olimpijski centar Jahorina u odnosu na druge je skup kvaliteta od kojih izdvajamo kvalitet jahorinskih skijaških staza koje su pogodne kako za početnike tako i za vrhuske skijaše. Odlična komunikacija blizina glavnog grada BiH i Aerodroma, a nadamo se da će moderni autoputevi približiti Jahorinu ostalim velikim gradovima. Jahorina se u ovom trenutku može pohvaliti povoljnim cijena kako u smještajnom dijelu, tako i kada je u pitanju i ski pass. Poseban je ugođaj provesti dnevne ili večernje trenutke u nekom od jahorinskih kutaka uz bogatu ponudu. Jahorina je dobro pozicionirana u odnosu na sve veće gradove iz kojih se može stići za 4-6 časova.
Na Jahorini su se 1984. godine održale zimske olimpijske igre, kada je Jahorina doživjela najveći procvat. Sama ideja je nastala na Jahorini, zahvaljujući jahorinskim stazama, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju-Bjelašnica Trebević i Igman . Te godine kandidati za Olimpijadu bili su i Japan i Švajcarska, ali je ipak Jahorina ta koja je dobila kandidaturu. Pored Olimpijade na Jahorini su se održala brojna takmičenja na evropskom i svjetskom nivou i upravo je to ono što nas obavezuje da se krene u modernizaciju Jahorine, a sve u cilju da se Jahorini vrati stari sjaj i kako bi ponovo mogla da parira konkurenciji.
2008. godine Skupština akcionara Društva usvojila je trogodišnji plan vrijedan 41 milion KM zasnovan na Master planu i Regulacionom planu. 2008. godine usvojena je prva emisija obveznica vrijedna 10 miliona. Početkom 2009. godine obavljena je druga emisija obveznica vrijedna 16 miliona KM. U augustu 2009. godine krenuli smo sa realizacijom projekta vrijednog 18 miliona –izgradnja dvije nove šestosjede žičare na trasama Poljice i Ogorjelica I pojedinačnog kapaciteta 2000 skijaša na sat sa mogućnošću povećanja na 3000 skijaša na sat. Žičare su puštene u rad u februaru 2010. godine. Sa izgradnjom ove dvije šestosjede žičare nismo stali, Jahorina ide dalje. Na tenderu za vještačko osnježavanje prošla re Italijanska firma Snow star sa kojom smo ušli u projekat vještačkog osnježavanja. Odlučeno je da je najprioritenije uraditi vještačko osnježavanje od polazne staze Skočine do starta olimpijskog veleslaloma preko Rajske doline do silaznih prevojnica Ogorjelice I i Ogorjelice II. Razlog zašto je odlučeno da se zasnježi ovaj lokalitet je taj što se nalazi u prirodno zaštićenom prostoru tako da i na najlošijem danu, sa vjetrom i maglom omogućava korištenje skijališta, što je najveća garancija bezbijednosti skijaša. Prevojnice Ogorjelica su najkritičnije kada je po pitanju nedostatka snijega, tako da vještačkim osnježavanjem imamo uvezano skijalište od tehničke baze do polazne staze Skočine gdje se završava vještački snijeg. Ukupno je instalirano 46 fiksnih i mobilni topova. Od toga 32 Visokih top žirafa, 4 srednjih top žirafa, 8 kratkih top žirafa i 2 topa sa ventilatorom na tornju. – Ukupna dužina trase koja se osnježava je 3 290 m. – Površina koja se osnježava je 102 900 m2. – Da bi dobili 30cm snijega potrebno je 120 časova, 15 435 m3 vode, 30 870 m3 snijega. Na zadovoljstvo mnogih ljubitelja skijanja i olimpijske planine Jahorine, završeni su radovi na garaži šestosjeda Ogorjelica I. Osim garaže, završeno je i montiranje ”hauba” za sjedišta, koje će poboljšati uslove za skijaše. U toku su radovi na izgradnji podzemne garaže za šestosjed Poljice, kao i na izgradni šestosjede žičare Skočine na kojoj su u proteklom periodu instalirani topovi za vještačko osnježavanje i Izgradnja šestosjeda Skočine (Prača) teče planiranom dinamikom. Za razliku od šestosjeda Poljice i Ogorjelica koji su crveno crne boje, šestosjed Skočine će biti plavo bijele boje. Bijele boje će biti stanice, a korpe plave boje. Olimpijski centar Jahorina raspoleže sa 20 kilometara uredjenih staza koje su povezane sa 3 nova šestosjeda, dva dvosjeda i četiri ski lifta, ukupnog kapacijeta oko 12 000 skijaša na sat.
Sa svim navedenim Jahorina će vratiti stari sjaj i ponovo preuzeti primat i vodeću ulogu među zimskim turističkim centrima. u regionu. Najveća garancija uspjeha svega što činimo i planiramo učiniti ogleda se u činjenici da iza razvojnih planova OC Jahorina čvsrto stala Vlada RS čija podrška, vjerujemo neće izostati i u narednom periodu.

Vijesti