Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Akcijski fond Republike Srpske a.d. Banja Luka formirala je Vlada Republike Srpske na osnovu Zakona o Akcijskom fondu Republike Srpske („Službeni glasnik RS“, br.: 56/06, 1/07). U svom portfelju Fond ima akcije i udjele, kao i državni kapital u preduzećima koja se do dana stupanja na snagu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima („Službeni glasnik RS“, br.: 51/06, 1/07, 53/07, 41/08) nisu konstituisala u skladu sa Zakonom o preduzećima, odnosno Zakonom o javnim preduzećima.

Koncepcija upravljanja Akcijskim fondom podrazumjeva upravljanje portfeljom hartija od vrijednosti u cilju očuvanja realne vrijednosti kapitala i unapređenja nivoa efikasnosti rada finansijskih institucija. Vrijednost portfelja se utvrđuje u skladu sa Uredbom o metodologiji za utvrđivanje neto vrijednosti imovine Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Republike Srpske.

Sredstva Fonda mogu se ulagati u:


•hartije od vrijednosti Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Fonda za razvoj i zapošljavanje, Fonda stanovanja Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj;
•korporativne obveznice emitenata iz Republike Srpske;
•akcije emitenata iz Republike Srpske;
•akcije preduzeća iz Republike Srpske u postupku restrukturisanja ako se na taj način obezbjeđuje rješavanje povezanih socijalnih i dugih problema.
Fond ima svojstvo pravnog lica, upisan je u sudski registar kao akcionarsko društvo sa sjedištem u Banjoj Luci, a Fondom upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.