Savez općina i gradova FBiH


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Savez općina i gradova Bosne i Hercegovine konstituisan je 1972. godine sa ciljem da unapređuje i razvija sistem lokalne samouprave i štiti interese lokalnih zajednica. Sadašnji Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine konstituisan je na osnivačkoj skupštini 29. maja 2002. godine kao pravni sljedbenik gore pomenutog Saveza. Tom prilikom je Savezu pristupilo 56 općina.
Danas su u Savez učlanjene sve jedinice lokalne samouprave sa područja Federacije BiH, njih 80.

S međunarodnopravnog aspekta 3 su ključna događaja trasirala nove perspektive Saveza i to:

Ratifikacija Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, oktobar 1994.g. (Vlada RBiH)
Prijem zajednice općina i gradova BiH u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope(CLRAE) u poziciji specijalnog gosta (novembar 1994.)
Prijem Bosne i Hercegovine u Vijeće Evrope (april 2002)

Državno političko uređenje i teritorijalni koncept Bosne i Hercegovine sa 2 entiteta zahtjevalo je konstituisanje 2 entitetska saveza (Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez opština i gradova Republike Srpske).

Zajednica općina i gradova SRBiH je konstituisana 1972. godine, a na osnovu Amandmana XLII tač.9. na Ustav SRBiH 1989. godine uspostavljena je kao samoupravna institucija političkog sistema u BiH. U Zajednici su do izbijanja ratnih sukoba bile udružene sve općine sa područja BiH.
Zajednica je konstituisana radi razvoja i unaprijeđenja komunalnog sistema (sistema lokalne samouprave) međugradske i međunarodne saradnje i radi zaštite interesa koja su od zajedničkog interesa za općine i gradove.

Kako lokalne demokratije predstavljaju krupno pitanje za prijem u evropske kulturne i privredne integracije Zajednica je u proteklom desetogodišnjem periodu bila angažovana na međunarodnom priznanju, odnosno prijemu u članstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope. Zajednica je predložila Predsjedništvu RBiH, a zatim zatražila od Vlade RBiH da se ratifikuje evropski dokument Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi po kojoj se osigurava i garantuje lokalna samouprava u Bosni i Hercegovini. Vlada RBiH ratifokovala je Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi oktobra 1994 god.(Sl.RBiH br 31 od 03.11.94.), a u isto vrijeme novembra 1994., godine Zajednica općina i gradova RBiH je primljena u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope-CLRAE sa položajem specijalnog gosta.

29. maja 2002. godine u Mostaru je održana konstituirajuća sjednica Saveza općina i gradova Federacije BiH kao pravnog slijedbenika Zajednice općina i gradova RBiH.
U okviru Saveza ostvaruje se slobodna razmjena iskustava i mišljenja, promocija zajedničkih interesa, učešće u konsultacijama za donošenje propisa, zaštita zajedničkih interesa, te saradnja sa nacionalnim međunarodnim asocijacijama.

Misija Saveza je da promoviše demokratsku i efikasnu lokalnu vlast (u skladu sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi), putem:

Zastupanja zajedničkih interesa svojih članica na nivou Bosne i Hercegovine, Federacije BiH kao i na internacionalnom planu
Pružanja profesionalnih usluga članicama.
Stvaranja platforme za razmjenu znanja i informacija.