FUDBALSKI KLUB NAPRIJED Banja Luka


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Amaterski fudbalski klub NAPRIJED osnovan je 03. 09. 1951.godine u banjalučkom naselju Mejdan kao rezultat sportske potrebe mejdanske omladine, jer u to vrijeme na desnoj obali Vrbasa nije postojalo nikakvo sportsko društvo koje bi organizovano okupljalo tadašnju omladinu.

Kako je nogomet, i tada, bio najpopularniji i najmasovniji sport rodila se ideja o osnivanju i formiranju fudbalskog kluba. Mejdanska omladina, zaljubljenici u fudbalsku loptu, su svakodnevno odigravali svoje 'utakmice' podjeljeni u ''mahalske raje'' – Kulmahala, Hazna, Stupnica (donja i gornja), Zelena, Mala Čarsija, Potok, Muhadjer-mahala, Ciganluk, Mejdan i Podgaj.

Najčesće se igralo na 'Haremu', improvizovanom terenu u blizini, današnje, Trgovačko-ugostiteljske škole. Bila je to prava ''Mejdanska liga''

Nije prošlo mnogo vremena pa je od ideje došlo do realizacije i osnovan je F.K. NAPRIJED.

Idejni začetnik osnivanja FK Naprijed bio je Ante Jurinčić, fudbalski zaljubljenik i nekadasnji odličan nogometaš banjalučkog Borca.

Osnivačku skupštinu pripremila je delegacija u sastavu:

Ante Jurinčić, Teofik-Tošo Maglajlić, Dževad Ibrahimbegović i Žarko Sabljić.

U zgradi društvenog doma, u ulici Danka Mitrova, okupilo se oko stotinjak ljudi. Na skupštini je formirano radno predsjedništvo u sastavu:

Teofik Maglajlić, Viktor Bjelkanović, Dževad Ibrahimbegović, Anto Jurinčić. Zapisničar i ovjerivači zapisnika bili su Mirko Milić, Veron Ljubo i Hamdija Midžić.

Potom je izabran i nadzorni odbor koji su sačinjavali Veron Ljubo, Malinović Tihomir i Mane Teodorčević, kao i disciplinska komisija u koju su imenovani Hamid Ćejvan, Mustafa Hadžidedić i Anto Jurinčić.

Najveće interesovanje i dileme prisutnih, na osnivačkoj skupštini, izazvala je tačka dnevnog reda: Ime kluba. Bilo je razno-raznih prijedloga kao:

Mladost, Starčevica, Budućnost, Omladinac, Slavija, Polet, Radnik, Radnički, .....

Nakon brojnih prijedloga i rasprava, Žarko Sabljić je predložio ime NAPRIJED, koje je jednoglasno usvojeno.

Prvu upravu FK Naprijed sačinjavali su:

Teofik–Toso Maglajlić, Anto Jurinčić, Dževad Skorup, Dževad Ibrahimbegović, Viktor Bjelkanović, Tomo Šutija, Vlado Bučinski, Ilija Šinković, Mahmut Pajić i Hamdija Midžić. Za sekretara kluba izabran je Dževad Skorup.

Tako je Banja Luka dobila još jedan sportski klub, FK NAPRIJED koji je desetljećima bio banjalučki ''treći fudbalski klub'', odmah iz BORCA i BSK-a, mada je u nekim periodima bio i bolji, ili u najmanju ruku ravnopravan, od svog vječitog gradskog rivala FK BSK-a.

Prvim treninzima, novoformiranog kluba, rukovodio je Anto Jurinčić, bivši fudbaler Borca. Prvi treninzi održavani su na legendarnom mejdanskom igralistu ''Harem''. Sportske opreme nije bilo - treniralo se u vlastitoj odjeći, a umjesto kopački igraći su trenirali u starim cipelama, priglavcima, bosi... Nije bilo ni pravih 'golova'. Umjesto stativa, širinu gola označavala su dva veća, bijela, kamena !

FK Naprijed je godinama bio ''beskućnik''. Treniralo se na igralistu - ledini ''Harem'', na Čairama, a utakmice su igrane najčesće na pomoćnom terenu Borčevog stadiona.

Godine 1960. odlučeno je da se započne sa izgradnjom stadiona na Mejdanu. Uz pomoć Teofika Maglajlića dobijeno je, na koristenje, vakufsko zemljiste od strane Islamske vjerske zajednice i krenulo se sa radovima. Uz pomoć mehanizacije tadasnje JNA poravnat je teren a ostali radovi su izvedeni uz pomoć banjaluckih preduzeća, omladinskog rada i pomoći drugih nogometnih entuzijasta.

U radnim akcijama na izgradnji stadiona posebno su se istakli učenići osnovne skole ''Kasim Hadžić''.

Materijal za ogradu poklonio je ''Autoservis'', potrebne metalne cijevi su isćjećene od nekakve stare lokomotive i to zahvaljujući Gustiju Nikiću. Nesebičnu zanatsku pomoć pruzio je i Husein Šantra. Dževad Ibrahimbegović je nabavio sjeme za travu, a Teofik Maglajlić i Zlatko Midžić su uz pomoć Nazifa Hrle, nastavnika u Hemijskoj skoli, obezbjedili baraku koja je sluzila kao svlačionica i klupske prostorije.

Stadion je zvanično otvoren u ljeto 1961. godine kojom prilikom je odigrana utakmica Naprijed - Borac.

Na prvoj utakmići na svom stadionu Naprijed je pobijedio kompletnu ekipu Borca rezultatom 4:2

Prvu takmičarsku utakmicu na novom, svom, stadionu Naprijed je odigrao protiv Radničkog iz Prijedora. Utakmica je zavrsena rezultatom 3:3

Stadion je dobio i službeni naziv: ''Mejdan''

PREDSJEDNICI

Prvi predsjednik Naprijeda bio je Teofik Maglajlić, a nakon njega najodgovorniju klupsku funkciju obavljali su, izmedju mnogobrojnih, i Dževad Ibrahimbegović, Viktor Bjelkanović, Nedim Dervić, Mustafa Hadžidedić, Gusti Nikić, Dževad Ibrahimkadić, Refik Bahtijarević, Zarko Svjetlanovic, Djuro Gluvajić, Rifat Dervisić, Dobrivoj Sabljic, Jasmin Latific, Dušan Ožegović, Asim Bajric...

I danas postoji i djeluje FK Naprijed i takmiči se u Drugoj ligi manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.