Ured za reviziju institucija BiH Sarajevo


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
CILJEVI:
Da, kroz provođenje revizija, osigura nezavisna mišljenja o izvršenju budžeta i finansijskim izvještajima, korištenju resursa i upravljanju državnom svojinom unutar vlade i javnih institucija u BiH. Time Ured za reviziju doprinosi pouzdanom izvještavanju o izvršenju odgovarajućih budžeta i transparentnom i kvalitetnom upravljanju javnim prihodima, troškovima i vlasništvom u BiH.

Ured za reviziju o svojim nalazima i preporukama informiše odgovorne institucije i javnost kroz blagovremeno objavljivanje i javno objavljivanje izvještaja o reviziji.

Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi sa bilo kojom političkom strankom.

URED ZA REVIZIJU VRŠI:

Finansijske revizije provjeravajući pri tome finansijske izvještaje i pripadajuće račune institucija, s ciljem procjene da li su finansijski izvještaji pouzdani i da li bilansi u potpunosti odražavaju rezultate izvršenja budžeta.

Ured procjenjuje i da li rukovodstvo institucije slijedi sve važeće propise, da li se sredstva koriste za odgovarajuće namjene i ocjenjuje finansijsko upravljanje, funkcije interne revizije i sisteme interne kontrole.

Ured za reviziju, između ostalog, svake godine vrši reviziju i daje mišljenje o godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta.

Revizije učinka, odnosno provjerava ekonomičnost, efikasnost i efektivnost kojim određena institucija koristi svoje resurse za ispunjenje svojih zadataka.