Fruškogorski vinogradi Banoštor


Mikro preduzeće
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Selo Banoštor je jedno od najstarijih naselja u Vojvodini. Ušuškano na severnim obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava, 28 kilometara udaljeno od Novog Sada.

U samom Banoštoru 2009. godine adaptiran je podrum kapaciteta 50.000 litara i barrique podrum kapaciteta 11.000 litara hrastovih buradi, dok je, kupovinom novih inox tankova, u 2010. godini taj kapacitet povećan na 170.000 litara, a 2016. godine na 300.000 litara. Podrum raspolaže sa najsavremenijom opremom za proizvodnju i negu vina, a ponos kuće su svakako presa marke Bucher sa inertnim gasom i moderna laboratorija za analizu grožđa i vina. Fermentacija i odležavanje vina odvija se uglavnom u inox sudovima, dok crvena vina odležavaju u hrastovim buradima (barrique).

Od 2016. godine vinarija Fruškogorski vinogradi ponudila je i kvalitetnu seriju vina Fruškać. Ovu grupu vina čine Fruškać beli, Fruškać crveni i Fruškać roze. Reč je o vinu koje ima najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu regiona i dokaz je da kvalitetna vina ne moraju biti skupa. Slogan “Samo pusti da te iznenadi” govori mnogo o ovom vinu.
Odziv domaćeg tržišta na ponuđena vina i zahtevi iz inostranstva su iznad očekivanja, tako da se u 2016, 2017. i 2018. godini očekuje veliki rast prodaje. Trenutno se osim u zemlje regiona, vina Fruškogorskih vinograda izvoze u Kinu, Rusku Federaciju i SAD.
Vinarija Fruškogorski vinogradi dalje se razvija u tri pravca:
1. Proširenje vinograda i nabavka opreme za povećanje proizvodnih kapaciteta vinarije, u srednjem roku, do nivoa godišnje proizvodnje i prodaje od oko 1 milion boca.
2. Turizam i promocija vitikulture - novi prihodi iz drugih izvora i brendiranje vinarije. Ovaj važan segment razvoja bi doprineo povećanju prodaje vina, informisao i edukovao posetioce i tako učvrstio lojalnost brendovima Quet i Fruškać, privukao potrošače iz novih tržišnih segmenata i značajno povećao profitabilnost Fruškogorskih vinograda. Ove aktivnosti bi se sprovele kroz tri projekta: izgradnja multifunkcionalnog centra u sklopu revitalizacije i adaptacije crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru, izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru ispred crkve Svetog Rudolfa i podsticanje razvoja proizvodnje organskih i autentičnih proizvoda u Banoštoru i okolini kao podrška turističkoj ponudi.
3. Uspostavljanje istraživačkog centra referentnog za rejon Fruške gore. Ovo podrazumeva proširenje kolekcionog vinograda i izgradnja objekta u vinogradu u kome bi se nalazila laboratorija, pogon za mikrovinifikaciju i sala za degustaciju sa istraživačkim arhivom.