Turistička organizacija Petrovo


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Turistička organizacija “Petrovo” je javna ustanova, osnovana odlukom Skupštine opštine Petrovo 27.10.2005. godine.

Turistička organizacija “Petrovo” je javna ustanova sa javnim ovlaštenjima za obavljanje djelatnosti valorizacije, promocije, očuvanja i zaštite turističkih vrijednosti na teritotiji opštine Petrovo.

Turizam na Ozrenu

Opština Petrovo razvija turizam na prelijepim predjelima Ozrena u čijem je centru, u naselju Kaluđerica, smješten Manastir Svetog Nikole na Ozrenu iz XIII vijeka kao i izgrađeni ugostiteljsko – turistički objekti.

Stanovništvo opštine Petrovo posebno razvija tradiciju ozrenskog područja pjevanjem izvornih pjesama, poznatim ozrenskim igrama, ozrenskim nošnjama i održavanjem velikih narodnih sabora za Ilindan 02. avgusta u Karanovcu i Veliku Gospojinu, 28. avgusta kod manastira na Ozrenu, a mjesto posjeti više hiljada posjetilaca.

Postoji i tradicija proizvodnje zdrave hrane. Ljudi iz okruženja se bave stočarskom i poljoprivrednom proizvodnjom. Voće u okruženju veoma dobro uspijeva, a voće se suši na tradicionalan način.
Postoje objektivni potencijali za razvoj turizma na Ozrenu, ali nema izgrađene turističke infrastrukture.

Opština Petrovo je usvojila Regulacioni plan “Turistička zona Kaluđerica”. Obuhvata plana je 35,5ha. Plan je dijelom tretiran zoning sistemom i to na parcelama planiranim za ugostiteljsko – turističke i sportsko – rekreativne sadržaje, dok je u dijelu koji je namjenjen izgradnji vikend objekata detaljno definisano u pogledu gabarita i rasporeda na parceli.