Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH BHDCA Banja Luka


Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Opis djelatnosti
Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) kao organ nadležan i odgovoran za obavljanje funkcije regulatora i nadzor u oblasti civilnog zrakoplovstva i kontroli letenja, osnovana je 1997. godine sa ciljem da odgovori obavezama Bosne i Hercegovine kao države članice Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO) i potpisnice Čikaške konvencije.

Uz to, Bosna i Hercegovina je član Europske konferencije civilnog zrakoplovstva (European Civil Aviation Conference-ECAC), Zajedničkih zrakoplovnih vlasti (Joint Aviation Authorities-JAA) i Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL), a ima status posmatrača u radu Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu (European Aviation Safety Agency - EASA).

BiH je ratifikovala Sporazum o uspostavi Zajedničke zrakoplovne oblasti (European Common Aviation Area - ECAA) i potpisala radni aranžman sa EASA čime je prihvatila obavezu primjene propisa Evropske unije u oblasti civilnog zrakoplovstva.

BHDCA je ustanovljena u okviru Мinistarstva komunikacija i prometa BiH (MKTBiH), a njena organizacija i upravljanje, nadležnosti i odgovornosti, regulisani su Zakonom o zrakoplovstvu BiH i Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva.

ICAO (Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo) od 16. januara 1993. godine.
ECAC (Evropske konferencije za civilno zrakoplovstvo) od 27. septembra 2001. godine.
EUROCONTROL (Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe) od 1. marta 2004. godine.
FAB CE (Funkcionalni blok zračnog prostora Centralne Evrope) оd 5. maja 2011. godine.
JAA (Zajednička zrakoplovna vlast) оd 03. decembra 2008. godine kao punopravni član.
EASA (Evropska agencija za sigurnost u zrakoplovstvu).