BAIT BiH Asocijcija za informacione tehnologije u BiH Sarajevo


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Asocijacija za informacione tehnologije BAIT u Bosni i Hercegovini Sarajevo
ADRESA
Marka Marulića 2/III,
Rizaha Štetića 1, 71000 Sarajevo
Odgovorno lice
Zlatan Mulabegović, direktor
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Događaji
Opis djelatnosti
B A I T
ASOCIJACIJA ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
VAŠ STRATEŠKI PARTNER

Asocijacija za informacione tehnologije u Bosni i Hercegovini - BAIT je osnovana u decembru 2003.g. kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje poduzeća – pravnih lica i broji 50 firmi iz čitave Bosne i Hercegovine koje se bave informaciono komunikacionom tehnologijom. BAIT čine isključivo pravne osobe – poduzeća koja se bave prometom računarske opreme (hardware), proizvodnjom i prometom programske opreme (software), pružanjem Internet usluga, izradom, instaliranjem i održavanjem mreža i aplikacija.

Iako udruženje BAIT zvanično postoji od kraja 2003. godine ideja i incijativa o osnivanju ovakvog udruženja je prisutna mnogo duže. U tom periodu firme koje djeluju na području IKT u Bosni i Hercegovini prepoznale su određene prepreke u okruženju, koje podjednako predstavljaju problem svim poduzećima u branši te samim tim određuju i njihove zajedničke interese i cilj djelovanja. Jasno definisani ciljevi, izražene i definisane potrebe IKT sektora u odnosu na trenutne prilike u okruženju predstavljaju srž postojanja Udruženja, a time i jednu od njegovih najjačih strana.

Imajući u vidu da udruženje BAIT u veoma kratkom vremenskom periodu broji 50 članica jasno je iskazan veliki interes poduzeća za formiranjem afirmisanog udruženja pomoću kojeg bi potrebe i problemi u sektoru mogli biti lakše prepoznatljivi, akcentirani i prezentirani kako odgovarajućim vladinim institucijama tako i ostalim subjektima direktno ili indirektno uključenim u problematiku ove branše.

Osim broja, činjenica je da su članice ujedno i najreprezentativnija poduzeća branše, te da su inicijatori ne samo u sektoru nego i na širem planu, već priznate što predstavlja stvarnu snagu Udruženja.

Posebnu snagu udruženju BAIT daju zastupljenost u odnosu na regiju i na podsektor, koja se ogleda ne samo u strukturi Upravnog odbora, već i u učlanjenim poduzećima, odnosno članicama iz cijele Bosne i Hercegovine, koje aktivno sudjeluju u radu Udruženja.

Aktivnosti BAIT-a

Osnovni interes svih članova BAIT-a je promocija informatičkog društva i jačanje sektora IKT, kako u ekonomskom, tako i u socijalno-kulturnim segmentima u BiH, kao i u drugim sektorima i u IT. Neadekvatan i kompliciran pravni okvir je osnovna prepreka za razvoj i jačanje informatičkog društva. Postoji niz tema u kojima će Asocijacija pomoći da njeni članovi utječu na formiranje konačnog zakona ili propisa:


porezi na kompjutersku opremu (FBiH i RS)
carine (BiH) (značajnija domaća proizvodnja hardvera ne postoji)
IKT strategija
registracija/nomenklatura poslovne djelatnosti
Zakon o autorskim pravima
Zakon o javnim nabavkama
odvajanje infrastrukture i pružalaca usluga
Zakon o koncesijama
Zakon o e-businessu
ugovori o slobodnoj trgovini
reforma obrazovanja
transparentnost ugovaranja...


BAIT svojim članicama omogučuje i niz aktivnosti:

promocija putem web saita
forumi, chat diskusija, net-meetinga
učešće na lokalnim i međunarodnim sajmovima
kongresi
objavljivanja informacija relevantnih za sektor
stvaranje web burze za članove i potencijalne klijente kao i
objavljivanje informacija i najava za tendere
organiziranje stručnog i poslovnog usavršavanja u oblasti IKT-a,
seminari i treninzi po temama interesantnim, kako za članstvo, tako i za širi
krug korisnika




Vijesti