GOLF KLUB Banja Luka


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
GOLF KLUB Banja Luka
ADRESA
ul. Marka Lipovca 92, 78000 Banja Luka
Odgovorno lice
Aleksandar Bijelić, Predsjednik

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Opis djelatnosti
Golf je sport koji svoje korijene vuce iz cetrnaestog vijeka. Nastao je u Škotskoj, a prvi igraci su bili ovcari koji su na prostranim pašnjacima cuvali ovce. Upotrebljavali su palice od drveta, a kao rupe su im služile zecije jame. Do devetnaestog vijeka igra je imala samo jedan oblik. Pobjednik na svakoj rupi bio je igrac koji je sa najmanje udaraca utjerao lopticu u rupu, a pobjednik citave igre je onaj koji je pobijedio na najviše rupa. Prvi golf klub na svijetu osnovan je sredinom devetnaestog vijeka u Engleskoj i zaslužan je za donošenje prvih pisanih pravila na svijetu koja se uz izmjene primjenjuju i danas.

Uz fudbal i košarku golf je najpopularniji sport u svijetu. Nakon više od stotinu godina golf ce se 2016. godine ponovo vratiti na Olimpijske igre. U našem neposrednom okruženju golf je poceo da se igra u poslednjih desetak godina. U Hrvatskoj egzisitira petnaestak golf klubova, a u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, samo dva golf kluba. Jedan u Sarajevu i jedan u Posušju.

Grupa entuzijasta iz Banja Luke odlucila je da ovaj svjetski sport donese i promoviše u Banjaluci i Republici Srpskoj. Za igranje ovog mondenskog sporta neophodno je pripremiti profesionalne terene po svjetskim standardima kao i svu pratecu infrastrukturu te obezbijediti trenerski kadar.

Vijesti