FK SLOBODA Tuzla


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
FUDBALSKI KLUB SLOBODA TUZLA
ADRESA
Rudarska br.2, Stadion Tušanj
, 75000 Tuzla
Odgovorno lice
Azmir Husić
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Tenderi
Pobjede na tenderima
Finansije
Ličnosti
Opis djelatnosti
Fudbalski klub "Sloboda" Tuzla, osnovan je 1919. godine, prvi prvoloigaški status izboren je 1959. godine. 1962. godine "Sloboda" je po drugi put prvologaš, da bi se od 1969. godine neprekidno takmičila u prvoj ligi ex Jugoslavije. U tom periodu ostvareni su značajni rezultati:

- 1971. godine FK "Sloboda" je pobjednik kup-a prvoligaša pobjedom nad Željezničarom rezultatom 1:0
- Iste godine je ostvaren plasman u finale kup-a maršala Tita u kome je poražena u dva susreta od Crvene Zvezde 0:4 u Tuzli i 2:0 u Beogradu
- Ipak največi uspjeh ostvaren je u sezoni 1976/77. godine kada je nakon osvojenog trećeg mjesta u prvenstvu izboren plasman u kup UEFA, a nakon poraza u Las Palmasu od istoimene ekipe, rezultatom 5:0, i minimalne pobjede u Tuzli, rezultatom 4:3, "Sloboda" se oprostila od daljeg takmičenja.

Pored ovih rezultata treba istaći uspješno učešće u balkanskom kupu 1970. godine kao i osvajanje Rapan kupa 1984. godine. Od kako je u sezoni 1968/69. godine uveden trofej za fer-plej, FK "Sloboda" je u 19 završenih fudbalskih šampionata ovo priznanje osvojila 6 puta. Za reprezentativce selekcije ex Jugolsavije nastupilo je 29 fudbalera FK "Sloboda" Tuzla. Osamostaljivanjem države Bosne i Hercegovine, FK "Sloboda" Tuzla ima značajnu ulogu u prvenstvu gdje je ostvarila visoke plasmane, a u takmičenju za kup BiH šest puta je bila finalist takmičenja, a u sezoni 2008/2009 osvojila je 3. mjesto u Premijer ligi, što je najbolji poslijeratni uspjeh kluba, te dva puta učesnik UEFA Inter Toto kupa, a za reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine nastupilo je 15 fudbalera FK "Sloboda" Tuzla.

Vijesti