Izvor: eKapija | Srijeda, 22.11.2006.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslovni bonton: Austrijanci odmjereni, tačni, organizirani

(Foto: b)

Gotovo odmah iza ugla nalazi se država koja u raznim aspektima poslovnog svijeta predstavlja uzor ne samo nama već i ostatku Europe. Austrija, zemlja u kojoj će vas uvijek dočekati dobro raspoloženi i uglađeni ljudi, u poslovnom smislu za nas predstavlja poseban izazov jer osim što su nam bliski susjedi, Austrijanci su otvoreni za razne projekte i investicije u našoj zemlji...

Austrijancima NIKAD ne kasnite na sastanak

Evo na što sve trebate obratiti pozornost pri komunikaciji i uspostavljanju poslovnih odnosa s Austrijancima:

Važnost i uloga tradicije

Austrija je vrlo homogena zemlja, posebice gledano iz poslovnog aspekta. Ova zemlja iskorištava svoje potencijale maksimalno pa se može pohvaliti razvijenim turizmom i agrikulturom u planinskim područjima, a u ostatku zemlje trgovina i industrija također prate trendove razvijene Europe. Usprkos svojoj razvijenosti Austrija je zadržala konzervativan pristup poslovanju u kojem tradicija igra vrlo važnu ulogu.

Iako je službeni jezik njemački, dijalekt na kojem Austrijanci pričaju uvelike se razlikuje od književnog njemačkog jezika tako da će prvi kontakti zahtijevati određeno "navikavanje" na austrijski dijalekt. Poslovna komunikacija može se također odvijati i na engleskom jeziku, iako je poznavanje njemačkog velika prednost jer Austrijanci oklijevaju koristiti engleski jezik.

Austrijanci posvećuju posebnu pozornost organizaciji pa tako tjednima, čak i mjesecima unaprijed planiraju sastanke ili prezentacije. No nakon što se naviknete na organizacijske predpripreme Austrijanaca, planiranje poslovanja s njima bit će vam zasigurno mnogo jednostavnije.

Poslovna odjeća Austrijancima igra bitnu ulogu u ostavljanju prvog dojma, ali i u stvaranju mišljenja o stilu poslovnih partnera. Oni vole jednostavne i elegantne linije poslovne odjeće. Odjela u svakom slučaju trebaju biti neutralnih boja (siva, crna, smeđa, tamno plava) bez dodatnog šarenila. Bilo kakvi modni dodaci, poput kravata kod muškaraca ili nakita kod žena, trebaju imati umjerenu dozu stila i boje te se ne smiju previše isticati.

U manjim gradovima ili selima može se dogoditi da se vaši poslovni partneri pojave u tradicionalnoj austrijskoj odjeći, koja njima predstavlja posebnu vrijednost. Ponekad su to samo detalji (uvezi) na ovratnicima kaputa, ali ponekad to mogu biti i tradicionalne "Lederhosen" kod muškaraca ili "Dindrl" haljine kod žena.

U Austriji se sastanci dogovaraju između 10 i 13 te između 15 i 17 sati

Austrijanci vole da ih se tretira na uzvišen način te im vrlo imponira ukoliko znate ponešto o njihovoj prošlosti i kulturi. Time definitivno možete osvojiti ekstra bodove kod svojih poslovnih partnera. Bitno je ne uspoređivati ih s Nijemcima ili ih slučajno tretirati kao iste. To može biti jedna od nepopravljivih grešaka.

Tačnost, tačnost i tačnost

Austrijanci na točnost paze i u najmanjem detalju. Dolazak na vrijeme, izvršavanje obveza na vrijeme, planiranje na vrijeme, pridržavanje svih rokova u svakom slučaju su glavna predispozicija za uspješno obavljanje poslova s Austrijancima. Što se tiče točnosti oni je sami od sebe očekuju u svakom trenutku i pogledu, a od svojih partnera iz inozemstva očekuju da se prije svega pridržavaju točnosti i poštuju njihov odnos prema njoj.

U Austriji je većina poslovnih procesa postavljena tako da bi se većina stvari bez prevelikih poteškoća trebala stizati na vrijeme tako da razloga za kašnjenje ima u najminimalnijim količinama. Preferirano vrijeme za održavanje sastanaka je između 10 i 13 sati i između 15 i 17 sati. Prečesto ostajanje u uredu duže od radnog vremena može se u ponekim slučajevima protumačiti kao nedovoljna efektivnost na poslu! Od vas se očekuje da pri poslovnim razgovorima i pregovorima govorite ono što mislite i ne obećavate stvari koje ne možete ispuniti.

Budite precizni i jasni u svojim izjavama i pokušajte ih formulirati na jednostavan i razumljiv način. Iako Austrijanci vole dobar humor, na poslovnim sastancima ga treba izbjegavati, posebice pri prvim kontaktima, jer njih Austrijanci shvaćaju jako ozbiljno i sukladno tome se ponašaju.

Kašnjenje na sastanke se ne tolerira te odražava nedostatak poštovanja prema poslovnim partnerima. Sastanak započinje vrlo kratkim "small talk-om" koji se najčešće nadovezuje na tematike poput vašeg puta, hotela gdje noćite ili lijepog vremena. Bitno je da ostavite dojam profesionalne osobe s kojom se može ugodno razgovarati. Obavezno se dobro pripremite za svaki sastanak. Mjesta za improvizacije nema baš previše nego se sve odvija po rasporedu koji je predodređen. Vaša prezentacija treba biti jednostavna i razumljiva te sadržavati što konkretnije informacije.

Možete očekivati brojna pitanja o detaljima koja će u većini slučajeva zahtijevati konkretne odgovore. Činjenice i brojke trebaju biti transparentne i izražene u prezentaciji. Preporuča se napraviti tiskanu verziju prezentacije koju možete ostaviti na licu mjesta. Iako ćete u Austriji na većini menadžerskih pozicija još uvijek zateći muškarce, odluke i mišljenja poslovnih žena koje dolaze iz inozemstva uvažit će se i poštivati.

Organizacija tvrtke ispred tima

Status i hijerarhija bitni su organizacijski aspekti u austrijskim tvrtkama, ali su i dio njihove kulture. Ukoliko neki poslovni partneri imaju status profesora ili doktora obavezno ih treba oslovljavati njihovom titulom i prezimenom. Vrlo često se manageri i voditelji oslovljavaju njihovom pozicijom u tvrtci, a ne njihovim prezimenom. Ukoliko primijetite taj slučaj i kod vaših poslovnih partnera preporučljivo je iste te ljude oslovljavati na taj način. Ponekad ovakav način oslovljavanja može biti čak i naporan, ali nakon određenog vremena će vam postati normalan.

Poznavanje njemačkog je prednost jer Austrijanci oklijevaju koristiti engleski

Na sastanke ponesite dovoljno posjetnica, jer se od vas očekuje da ih uručite svakome tko se pojavi na sastanku. Idealno bi bilo da imate jednu stranu posjetnice prevedenu na njemački jezik, jer to pokazuje dodatno poštovanje prema vašim austrijskim partnerima. Vaša pozicija u tvrtci i vaše akademske titule trebaju na posjetnicama biti jasno istaknute.

Vjerojatnost da će vas vaš austrijski partner oslovljavati vašim imenom jako je malena osim ukoliko s njim već dugo vremena intenzivno i uspješno poslujete te se družite i izvan poslovnih okruženja.

Prerano oslovljavanje osobnim imenima moglo bi se protumačiti kao znak nedovoljnog poštovanja poslovnih partnera i stoga treba izbjegavati takvu praksu.

Dobrodošle teme za neformalne razgovore su klasična muzika Mozarta, Johana Straussa i ostalih poznatih austrijskih skladatelja, arhitektura i umjetnost, zimski sportovi, a izbjegavati treba razgovore o novcu, braku i razvodu te religiji.

U pravilu poslovni darovi nisu baš učestala praksa u Austriji, no ako se odlučite vašem poslovnom partneru pokloniti nešto preporučuju se pokloni poput kvalitetne knjige o vašoj zemlji i kulturi ili neki tipični proizvod iz vaše regije. U većini slučajeva poklone će otvoriti pred vama, tako da je dobar odabir poklona jako bitan kako vas izraz lica primaoca ne bi neugodno iznenadio. Za uspješno realizirane i zaključene poslove Austrijanci će rado prirediti večeru ili malenu proslavu za svoje vjerne i cijenjene poslovne partnere.

Iako vam se u ponekim situacijama može učiniti da je s Austrijancima naporno raditi, ne brinite – kada se naviknete na njihov stil poslovanja shvatit ćete da su vrlo ugodni poslovni partneri koji znaju što žele, to otvoreno komuniciraju, a od vas očekuju da poštujete njih i njihov tradicionalni način poslovanja.

Dobro je još znati...

- Poštujte austrijsku tradiciju i kulturu

- Promjene u zadnji tren ili nejasnoće u planovima treba izbjegavati

- Timski rad nije na prvom mjestu već organizacijska hijerarhija i organizacija kao cjelina

- U poslovnim pregovorima Austrijance motiviraju konkretni ciljevi i mogući načini ostvarivanja istih

Preuzeto iz časopisa za poduzetnike i menadžere Poslovni savjetnik

www.ripup.hr

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.