NavMenu

Kako u 10 koraka do unapređenja?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 11.09.2013. 13:04
Komentari
Podeli

Šta je neophodno da uradite da biste bili unaprijeđeni. Ovo su 10 koraka koji će vas približiti boljoj poslovnoj poziciji.

1. Poslodavci, bez obzira što tako ne izgleda, vole kada im se zaposleni suprotstave stavovima i primjerima. Ne radi se ovdje o raspravi, već o iznošenju mišljenja koje je zasnovano na činjenicama.

2. Takođe, šefovi ne vole hvalisanje. Nemojte im reći koliko ste fantastični, već im recite koji problem postoji i šta ćete uraditi da ga riješite.

3. Bez drame. Nikoga ne zanima ako ne možete da sarađujete sa kolegom, ako vam idu na živce i ne zanima ih što su vam stigli žuti kancelarijski blokovi za bijleške, a ne plavi. Donosite li dramu, niste za sljedeći stepenik u karijeri.

4. Osmjeh je veoma važan. Ne treba da svojim osmjehom konkurišete za "Colgate" reklamu, ali treba da svom nadređenom pokažete da volite svoj posao. Ma koliko blizu bili rokovi, ma koliko stresan bio rad na projektu, vaš osmjeh je ulaznica u prijatnu radnu atmosferu, a i pravi je primjer kolegama.

5. Obavezno hvatajte bilješke. Nema gore nego kad se zaposlenima ponavljaju stvari iznova i iznova. Ne oslanjajte se na memoriju, već na svoje bilješke.

6. Ne preskačite poslovne zabave. Propuštanjem okupljanja znači da propuštate i da se informišete o dešavanjima unutar firme (na primjer, ko planira da da otkaz).

7. Ne očekujte da budete nagrađeni. Samopouzdanje je jedna stvar, a sasvim druga je arogancija. Ne šetajte unaokolo sa stavom da zaslužujete nagradu za vaš rad. Pustite da vaša djela govore za vas. Ako mislite da šef ne vidi vaša dostignuća, zakažite sa njim sastanak i pričajte na čemu ste sve radili i tražite povratnu informaciju.

8. Pitajte da li možete da pomognete. Nemojte se motati po firmi i čekati da vam se kaže šta treba da se uradi. Pitajte da li možete da uradite nešto kako biste pomogli. Inicijativa se veoma cijeni i treba vam ako želite unaprjeđenje.

9. Imajte rješenje. Nikada ne iznosite problem a da pri tom nemate rješenje. Jedan od nadređenih je čak istakao da voli da daje savjete kada zaposleni pitaju, ali unaprjeđuju se ljudi koji misle svojom glavom.

10. Znate svoj posao, radite ga. Poslodavci vole kada zaposleni znaju šta im je posao i to i rade. Ne treba im reći dva puta. A, prave osobe za unaprjeđenje su one koje same svoje obaveze organizuju. "Moram da završim tekst za vas i za g-dina X. Ne mogu stići da danas uradim obje stvari. Mislim da je tekst za vas prioritet. Da li se slažete?" – je pravi primjer zaposlenog koji je sam sebi odličan menadžer, a sve su šanse da će biti i drugima jednog dana.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 10. septembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.