NavMenu

30 savjeta za veću produktivnost

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.09.2012. 12:23
Komentari
Podeli

Ponekad je osjećaj da nismo produktivni iluzija koja nastaje kao posljedica obavljanja velikog broja malih, rutiniziranih pa čak i dosadnih zadataka.

Ipak, realan osjećaj manjka produktivnosti obično proizlazi kada se suočavamo s velikom količinom zadataka i ne znamo otkud početi ili ne vidimo konkretan rezultat od nijedne aktivnosti koju smo napravili.

Trenutnom primjenom nekih vrlo jednostavnih savjeta moguće je povećati produktivnost. Odaberite one koji vam se najviše sviđaju…

1) Ne koristite e-mail kao podsjetnik. Pošta služi za komunikaciju, a ne kao organizator. Razlog zašto se često izgubimo u vlastitom Inboxu leži u činjenici da ga opterećujemo informacijama kojima ovdje nije mjesto.

2) Ne pokušavajte zabilježiti sve informacije. Lijepo je zapisati ideju, zadatak ili misao koja vam padne na pamet, ali ako u tom trenutku radite nešto drugo, nemojte prekidati posao radi zabilješke.

3) Usvojite male rituale. Stvaranjem jutarnjih ili večernjih rituala štedite vrijeme. Na taj način od posla vas ne može odvući pomisao da želite raditi nešto drugo jer znate da u određeno doba dana dolazi "vaše vrijeme".

4) Uvijek nosite sa sobom papir i olovku. Zvuči kao gnjavaža, ali u trenutku kada se isprazni baterija na mobitelu, biti će vam drago što imate alternativu.

5) Ne pokušavajte multitaskati. Multitasking je mit i suprotno uvriježeno mišljenju ne štedi vrijeme. Odrađujte jedan po jedan zadatak.

6) Zatvorite vrata. Ako ne želite da vam nešto odvlači pažnju zatvorite vrata prostorije u kojoj radite. Ako nemate vrata, stavite slušalice na uši.

7) Otvorite prozor. Svjež zrak uvijek dobro dođe i povećava koncentraciju. Čak i u hladnijim mjesecima pokušajte biti izloženi svježem zraku što dulje možete.

8) Prošećite. Kratka šetnja u tišini (bez slušalica i glazbe) odličan je način da razbistrite misli i posložite prioritete.

9) Napravite pauzu. Mozak i tijelo moraju dobiti kratak predah kako biste mogli napuniti baterije i nastaviti dalje s poslom. Nije važno kako provodite slobodno vrijeme, ali je važno da to bude svakih par sati.

10) Ne jedite za radnim stolom. Vrijeme obroka vrijeme je i za kratak predah. Ako jedete u uredu ili za radnim stolom, nećete kvalitetno obaviti posao niti ćete se kvalitetno najesti i odmoriti.

11) Pijte puno vode. Unos vode u organizam važniji je od kratke pauze. Voda osvježava, a zahvaljujući tome vi bolje funkcionirate.

12) Koncentrirajte se na zadatak, a ne na vrijeme. Kada se koncentrirate na vrijeme, čini se da ga imate premalo. Ako se koncentrirate na zadatak, lakše određujete prioritete i brže obavljate posao.

13) Koristite upečatljive predmete. Na taj način zadržat ćete koncentraciju ili potaknuti inspiraciju. To može biti hemijska olovka koju koristite samo kako biste zabilježili popis obaveza ili nešto slično.

14) Budite okretni. Ukočenost je neprijatelj produktivnosti. Morate se znati prepustiti, inače ćete biti očajni, ako se stvari ne odvijaju prema planu. A to je relativno čest slučaj.

15) Slušajte svoje tijelo. Ne pokušavajte biti ranoranioc ako ste noćna ptica. Ne odrađujte posao do kasno u noć ako vam se spava već u 22 sata. Ne idite protiv sebe, slušajte signale koje vam tijelo šalje.

16) Odmorite se. Morate se dobro naspavati i biti siti. Ne odgađajte unos tekućine ako ste žedni samo zato jer vam sada nije "zgodno" otići do kuhinje. Tijelo i um moraju imati dovoljno energije.

17) Budite društveni. Izađite ponekad van, družite se s ljudima. Od njih možete pokupiti dobre ideje ili viđenje stvari iz druge perspektive, dobro se provesti ili opustiti.

18) Vježbajte i ispravno se hranite. Puno posla može odraditi samo onaj tko je pripremljen na to.

19) Smiješite se. Smijeh otklanja stres i povećava produktivnost.

20) Istražujte. Učite nove stvari i istražujte. Gledajte oko sebe, obraćajte pažnju. Osim što će vas to opustiti, proširit ćete vidike i usvojiti znanje koje će vam pomoći u obavljanju posla.

21) Čitajte često. Ne samo ono što možete pronaći na internetu već knjige. Čitanjem širite vokabular, ali i vidike.

22) Pišite često. Bilježite svoje misli na kraju dana ili sedmice. Vodite dnevnik. Pisanje djeluje na vaš mozak jednako pozitivno kao i čitanje.

23) Koristite metode. Morate imati neki plan ili metodu kako odraditi posao, a ponuda ne zaista ogromna. Odaberite jednu i primjenjujte je kad god imate veliku količinu posla pred sobom.

24) Osamite se. Mir, koncentraciju i fokus najbolje postižemo kada smo sami. Provodite vrijeme sami sa sobom i svojim mislima. To će vam pomoći da shvatite što zaista želite i na koji način to postići.

25) Otiđite nekud. Na vikend ili tokom godišnjeg odmora napustite svoj grad barem na jedan dan. Promjena sredine utječe na odmor čak i više nego slobodno vrijeme koje imate na raspolaganju.

26) Zamišljajte gdje želite biti. Ne možete doći tamo gdje želite stići bez da imate sliku kako će to izgledati. Produktivnost radi same produktivnosti nema smisla; treba vam cilj, vizija. Neka sve što radite bude u svrhu cilja koji želite ostvariti.

27) Planirajte. Najviše toga ćete napraviti ako radite svaki dan. Da biste uspjeli zadržati kontinuitet, planirajte. Prilagodite plan svom krajnjem cilju. Tako ćete biti manje izloženi stresu, ali i fleksibilniji.

28) Ažurirajte informacije. Provjerite s vremena na vrijeme kako napredujete, presložite prioritete ako je potrebno. Isključite ono što se pokazalo suvišnim.

29) Manje provjeravajte mailove. Poštar dolazi samo jednom dnevno na vrata, zar ne? Ne morate samo jednom dnevno provjeravati mailove, ali triput dnevno je dovoljno. Gnjavatorima objasnite da mailovi nisu za hitne stvari - za to služi telefonski poziv.

30) Ispravna primjena je važna. To što ste instalirali novu aplikaciju ne znači da će vam život trenutno postati lakši, ako niste najprije utvrdili kako je upotrijebiti na najbolji mogući način.

posao.ba/Lifehack

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.