NavMenu

Poslovni običaji u Izraelu

Izvor: Utorak, 27.06.2006. 14:23
Komentari
Podeli

-

Izraelske menadžere i zaposlenike karakterizira čestitost i naporan rad u dinamičnom radnom okružju. Rijetka su radna mjesta gdje se tolerira ležerniji pristup poslu. Iza titule uspješnoga poslovnog čovjeka bez dvojbi stoji vrhunsko i poštovanja vrijedno obrazovanje. Na vodeću je poziciju nemoguće doći na bilo koji način osim na osnovi predanog rada, talenta i kompetencija. Izraelci su svjesni da je za poslovni uspjeh potrebno vrijeme i predanost poslu. Ondje radni tjedan počinje u nedjelju ujutro, a završava u petak sa zalaskom sunca. Tako biznismeni rade šest dana u tjednu, čitav radni dan koji počinje ujutro u 7,30 sati.

Poslovni problem nikada ne pokušavajte rješavati u večernjim satima i zbog toga nazivati izraelske rukovoditelje. Poznati kao obiteljski ljudi, svoje kratko slobodno vrijeme u pravilu provode s obitelji i nije ih preporučljivo tada ometati. Izraelski su menadžeri u komunikaciji izravni i bez skrivenih namjera. Poznati su po susretljivosti i pristupačnosti, no kad se donose konačne odluke, do izražaja dolazi njihov autoritet. Inače, u procesu odlučivanja mogu sudjelovati svi zaposlenici jer je odlučivanje fleksibilno bez robovanja titulama i statusu. Iako se sastanci u Izraelu održavaju bez većeg broja čvrstih pravila, od stranih se poslovnih ljudi očekuje najava dolaska i točnost. Ipak, to ne mora značiti da će sastanak početi na vrijeme zbog prevelike opterećenosti izraelskih menadžera koji će zato okasniti. Od sudionika sastanka očekuju studioznu pripremu jer to i sami čine.

Poslovni razgovor proteći će sporo i temeljito. Nemojte se brinuti jer i ondje su uobičajene povremene stanke za kavu ili nevezana kraća razmjena mišljenja. Ipak, na suvišne detalje se ne gubi vrijeme. Izraelski menadžeri unatoč prezaposlenosti preferiraju osobne sastanke umjesto telefonskih razgovora, a o poslu će razgovarati otvoreno i argumentirano. U poslovnom svijetu Izraela još dominiraju muškarci iako su im žene poprilično zastupljene u biznisu, ali i politici. Budući da žene služe vojsku, i u tom se segmentu širi ženski utjecaj. Poslovne žene stranih zemalja tako ne moraju očekivati neugodnosti zbog spolne diskriminacije. No od njih se očekuje konzervativna odjeća za razliku od muškaraca. Klasična poslovna odijela nisu obvezatna. Izraelci, naime, prate i cijene svjetske modne trendove, pa će i sami često biti neformalno i trendy odjeveni. Iako se prezentacije mogu obaviti na engleskom jeziku, za pismenu se komunikaciju preporučuje prijevod na hebrejski. Gestikulacija i pantomima Zbog velikog broja doseljenika u toj se državi govori puno jezika, pa će uslijed jezične barijere Izraelci rado razgovarati sa strancima i uz pomoć gestikulacije i pantomime. Razgovor o poslu tolerirat će se i pri ispijanju kave, no o politici tek kad vas izraelski partner dobro upozna. Starije se osobe tretiraju s poštovanjem bez obzira na titulu i status.

-

Ondje su svi dobro prihvaćeni bez obzira na vjeru, nacionalnost, rasu i spol, a u gradovima se može uočiti multikulturalnost jer Izrael je pun doseljenika. Prilikom pozdravljanja Izraelci se ne grle, srdačno se rukuju, a jako dobri prijatelji će se i potapšati po ramenu. Dok razgovaraju, stoje prilično blizu jedan drugoga i lagano se dodiruju rukom u znak naklonosti i prijateljstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.