Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.08.2011.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta je franšiza?

(Foto: b)

Riječ franšiza općenito znači `pravo` ili `povlastica`. U svijetu biznisa, franšiza je pravni i komercijalni odnos između imaoca robnog žiga, uslužnog žiga, trgovačke marke ili reklamnog simbola i pojedinca ili grupe koji traže pravo korištenja te identifikacije u poslovanju.

Dakle, nosilac franšize ima prava prodaje proizvoda ili usluga koristeći operativne metode davaoca franšize. Nosilac franšize mora davaocu franšize platiti određenu naknadu u zamjenu za ta prava. Tu nije reč o tipičnom poslovnom partnerstvu već o vrlo specifičnom obliku organizacije poslovne mreže pravno nezavisnih i samostalnih preduzetnika.

Franšiza nije posao niti industrija, već metoda koju kompanije koriste za marketing i distribuciju svojih proizvoda ili usluga. I davalac i nosilac franšize imaju zajednički interes - žele da brand uspije i njihovi klijenti budu zadovoljni.

Uobičajeni način ovakvog poslovanja je kada kompanija (davalac franšize) licencira svoje trgovačko ime (brand) i svoj način rada (sistem poslovanja) i isti ustupi određenoj osobi ili grupi (korisniku franšize), a koji se slaže da će poslovati u skladu sa uslovima ugovora o franšizi. Davalac franšize osigurava korisniku franšize podršku i, u nekim slučajevima, ima određenu kontrolu nad načinom poslovanja korisnika franšize. Zauzvrat korisnik franšize plaća davaocu franšize početnu naknadu (franšizna naknada) i naknadu za poslovanje (royalty naknada) za korištenje trgovačkog imena i načina poslovanja.

Dva najvažnija oblika franšize su:

1.Franšize proizvoda ili proizvodnje (Product Franchising), koji je poznat kao klasičan oblik franšizinga. Proizvodni franšizing je ugovorni oblik saradnje zasnovan na vertikalnoj povezanosti koji zamenjuje povezanost preko kapitala između kompanija koje sarađuju. Vlasnik franšize je obično i proizvođač sa poznatom robnom markom, koji preko lanca svojih korisnika franšize širi distribuciju i uticaj svoje kompanije.

2.Čisti poslovni franšizing (Business Franchising) je najrašireniji a u isto vrijeme i najzahtjevniji oblik franšizinga. Za ovaj franšizing je značajno da vlasnik franšize daje prava na upotrebu i primjenu cjelokupnog poslovnog paketa kojeg je sam razvio korisniku franšize. To obično uključuje sve, od prava na upotrebu robne marke i imena, poslovne tajne, kompletnog radnog procesa, kompletnog know-how u obliku ekskluzivnog prava na tom području. Ovaj oblik je karakterističan za ličnu i uslužnu djelatnost.

izvor: savjetnik.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.