NavMenu

Šta je franšiza?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.08.2011. 12:30
Komentari
Podeli

Riječ franšiza općenito znači `pravo` ili `povlastica`. U svijetu biznisa, franšiza je pravni i komercijalni odnos između imaoca robnog žiga, uslužnog žiga, trgovačke marke ili reklamnog simbola i pojedinca ili grupe koji traže pravo korištenja te identifikacije u poslovanju.

Dakle, nosilac franšize ima prava prodaje proizvoda ili usluga koristeći operativne metode davaoca franšize. Nosilac franšize mora davaocu franšize platiti određenu naknadu u zamjenu za ta prava. Tu nije reč o tipičnom poslovnom partnerstvu već o vrlo specifičnom obliku organizacije poslovne mreže pravno nezavisnih i samostalnih preduzetnika.

Franšiza nije posao niti industrija, već metoda koju kompanije koriste za marketing i distribuciju svojih proizvoda ili usluga. I davalac i nosilac franšize imaju zajednički interes - žele da brand uspije i njihovi klijenti budu zadovoljni.

Uobičajeni način ovakvog poslovanja je kada kompanija (davalac franšize) licencira svoje trgovačko ime (brand) i svoj način rada (sistem poslovanja) i isti ustupi određenoj osobi ili grupi (korisniku franšize), a koji se slaže da će poslovati u skladu sa uslovima ugovora o franšizi. Davalac franšize osigurava korisniku franšize podršku i, u nekim slučajevima, ima određenu kontrolu nad načinom poslovanja korisnika franšize. Zauzvrat korisnik franšize plaća davaocu franšize početnu naknadu (franšizna naknada) i naknadu za poslovanje (royalty naknada) za korištenje trgovačkog imena i načina poslovanja.

Dva najvažnija oblika franšize su:

1.Franšize proizvoda ili proizvodnje (Product Franchising), koji je poznat kao klasičan oblik franšizinga. Proizvodni franšizing je ugovorni oblik saradnje zasnovan na vertikalnoj povezanosti koji zamenjuje povezanost preko kapitala između kompanija koje sarađuju. Vlasnik franšize je obično i proizvođač sa poznatom robnom markom, koji preko lanca svojih korisnika franšize širi distribuciju i uticaj svoje kompanije.

2.Čisti poslovni franšizing (Business Franchising) je najrašireniji a u isto vrijeme i najzahtjevniji oblik franšizinga. Za ovaj franšizing je značajno da vlasnik franšize daje prava na upotrebu i primjenu cjelokupnog poslovnog paketa kojeg je sam razvio korisniku franšize. To obično uključuje sve, od prava na upotrebu robne marke i imena, poslovne tajne, kompletnog radnog procesa, kompletnog know-how u obliku ekskluzivnog prava na tom području. Ovaj oblik je karakterističan za ličnu i uslužnu djelatnost.

izvor: savjetnik.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.