NavMenu

Majkrosoftova rekruterka otkriva najčešću grešku u prijavama za posao

Izvor: Klix Subota, 30.03.2024. 07:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija

Laurice Gardner, koja je u Microsoftu odgovorna za privlačenje talenata iz cijelog svijeta, jako dobro zna šta znači kada se ne slijede pravila u potrazi za poslom. Naime, tokom 31 godine radnog iskustva izvršila je procjenu nekoliko hiljada onih koji su aplicirali za rad u tehnološkom divu. Tom prilikom je primijetila da oni koji traže posao imaju sklonost da naprave jednu grešku tokom traženja posla.

Prema Gardner, najgora stvar koju možete uraditi, tražeći posao, jeste da pribjegnete slanju generalnih aplikacija.

- Pošalju na hiljade CV-jeva i nadaju se da će negdje pogoditi. Ne preporučujem da pošaljete jednu ili dvije aplikacije, ali kada pošaljete veliki broj aplikacija, onda će se početi preispitivati oko čega ste zaista strastveni - smatra Gardner.

Umjesto toga, sugerisala je ciljano traženje posla, tj. da napravite listu od 10 do 15 kompanija za koje ste zainteresovani, te da tu listu proširite ako ne vidite rezultate u potrazi za poslom. Napomenula je da je važno da CV bude sažet, tj. da bude sadržan na jednoj stranici.

- Ljudi često daju smiješno duge biografije, ali niko nema vremena da pregleda sve te informacije - naglasila je.


Odgovorila je na pitanje šta biste trebali kazati o sebi u 30 sekundi.

- Vidjela sam fantastične biografije u kojima nisu zabilježene samo vještine i iskustva, već su sadržavale i interese koji se odnose na hobije i strasti, a sve to se moglo pročitati za manje od jedne minute. To je ono koliko traje pažnja prilikom pregleda biografije - objasnila je.

Ponovila je da nije potrebno pisati stotine aplikacija za posao jer to može biti kontraproduktivno. Podsjetila je da je dovoljno napisati jedan CV koji će biti prilagodljiv prilikom apliciranja na posao u bilo kojoj kompaniji, prenosi CNBC.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Binas Bugojno povećava obim proizvodnje i zapošljava još 35 radnika

Namjenska industrija FBiH generator je razvoja Federacije BiH, a jedna od kompanija koja pridonosi tome jeste i Binas iz Bugojna. Nepovoljni procesi poslovanja, dugogodišnje stagniranje u radu, ne izvršavanje obaveza prema radnicima i kupcima su iza Binasa koji danas zapošljava više od 400 radnika. Zbog povećanja obima proizvodnje, početkom 2024. godine u radni odnos primljena su 92, a u narednom periodu taj broj će se povećati. Potreba

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.