NavMenu

Pariteti za neupućene...

Izvor: eKapija Srijeda, 03.08.2011. 16:25
Komentari
Podeli

Incoterm ili pariteti predstavljaju uslove međunarodne trgovine koji se najčešće koriste u svakodnevnoj praksi. Oni se koriste kako bi se podijelili troškovi i odgovornosti između kupca i prodavca. Zasnovani su na Konvenciji Ujedinjenih Nacija o Ugovorima o međunarodnoj trgovini.

  • EXW - Franko fabrika: prodavac prodaje robu franko fabrika ne pokrivajući nikakve dalje troškove.
  • FCA - Franko prevoznik (na naznačenom mestu): prodavac predaje robu izvozno ocarinjenu u ruke prevoznika naznačenog od strane kupca na naznačenom mestu. Ovaj paritet je pogodan za sve vrste transporta uključujući i avionski, drumski i kontejnerski odnosno multi modalni transport.
  • FAS - Franko uz bok broda (u naznačenoj luci): prodavac mora da doveze i postavi robu pored broda, spremnu za utovar u naznačenoj luci. Prodavac takođe mora da izvozno ocarini robu i pripremi sve papire neophodne za transport.
  • FOB - Franko utovareno na brod (u naznačenoj luci): prodavac mora da utovari robu na brod koji je određen od strane kupca, izvozno ocarinjenu. Ovo je veoma često korišćen paritet u brodskom transportu.
  • CFR - Troškovi i vozarina plaćeni (do naznačene luke): prodavac mora da plati troškove transporta do naznačene luke. Međutim rizik se prenosi na kupca u momentu kada se roba fizički odvoji od broda.
  • CIF - Troškovi, vozarina i osiguranje (do naznačene luke): ovaj paritet je isti kao i CFR uz dodatni uslov da prodavac mora da pokrije troškove osiguranja i za kupca.
  • CPT - Transport plaćen (do naznačene destinacije): prodavac snosi sve troškove transporta do naznačene destinacije međutim rizik prenosi predavanjem robe prvom prevozniku.
  • CIP - Transport i osiguranje plaćeni (do naznačene destinacije): ovaj paritet je isti kao CPT uz dodatak obaveze prodavca da pokrije troškove osiguranja. Međutim i u ovom slučaju rizik prenosi predavanjem robe prvom prevozniku.
  • DAF - Isporučeno na granici: koristi se kada se roba transportuje željeznicom ili drumom. Prodavac pokriva troškove transporta do naznačenog mjesta na granici. Na kupcu je da organizuje carinjenje i druge carinske formalnosti kao i transport od granice do krajnjeg odredišta. Rizik se prenosi na granici.
  • DES - Isporučeno na brodu (u naznačenoj luci): prodavac pokriva iste troškove kao i na CIF paritetu ali za razliku od CIF i CFR pariteta prodavac snosi rizik sve do dolaska broda u naznačenu luku. Troškovi istovara i ostale takse i carine pokriva kupac.
  • DEQ - Isporučeno na obali ocarinjeno (u naznačenoj luci): u osnovi je paritet isti kao i DES s tim što u ovom slučaju rizik se prenosi sa prodavca na kupca tek nakon istovara robe u naznačenoj luci.
  • DDU - Isporučeno neocarinjen (na naznačenu destinaciju): prodavac dostavlja robu kupcu na naznačenu destinaciju. Roba nije uvozno ocarinjena niti istovarena od strane prodavca. Kupac je ogovoran za troškove i rizik istovara, carinjenja i naknadne distribucije.
  • DDP - Isporučeno ocarinjeno (na naznačenu destinaciju): prodavac pokriva sve troškve transporta i snosi sav rizik sve do dostave i carinjenja robe.


  • Komentari
    Vaš komentar

    Top priče

    15.04.2024.  |  Građevina

    Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

    Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

    Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

    Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

    Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

    Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
    Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
    Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.