NavMenu

Kako pronaći posao koji zaista volite

Izvor: Klix Utorak, 13.02.2024. 07:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Dobar posao u osnovi je onaj kojim sebi možete osigurati ekonomsku sigurnost, jednakost i poštovanje. No, značenje svega prethodnog može se razlikovati u zavisnosti od okolnosti i ličnosti svakog pojedinca.

Kejtlin Dejvis, novinarka američkog poslovnog portala "Fast Company", izdvojila je tri stvari za koje smatra da su bitne ako želite pronaći posao koji zaista volite. Te tri stvari su fleksibilnost, dobra plata i korporativna kultura.


Fleksibilnost

Objašnjavajući značaj fleksibilnosti, podsjetila se da je i sama nekoliko godina radila honorarno, ali je shvatila da više ne može biti konkurentna ostalim frilenserima u Sjedinjenim Američkim Državama. Istakla je da u njenoj zemlji postoji između šest i sedam miliona frilensera, od čega je čak 64% onih koji rade puno radno vrijeme. Svi oni su fleksibilni u radu i izvršavaju različite zadatke. To je ono što uobičajeno zaposlenje ne nudi.

Briana Honigmana je navela kao frilensera koji deset godina koji radi puno radno vrijeme, a koji je dao nekoliko savjeta za one koji su zainteresovani da budu frilenseri. Među tim savjetima jeste da radite ono što vam donosi radost te da ne pristajete na svaku ponudu za posao, što ponekad može biti teško.

Ako ipak niste skloni da budete frilenser, ali cijenite fleksibilnost, piše Davis, dobrim dijelom ćete se zadovoljiti pronalaskom posla koji ne zahtijeva da pet dana sedmično, osam-devet sati dnevno, sjedite u kancelariji.


Plata

Pitanje fleksibilnosti i lokacija na kojoj radite u velikoj mjeri zavise od vaše ličnosti i životnim okolnostima. Međutim, jedan aspekt dobrog posla je prilično univerzalan, a to je dobra plata. Davis je istakla da najbolji poslovi nude i jedno i drugo, ali kada ste na početku karijere, onda je pronalazak dobro plaćenog posla ključna odskočna daska.


Korporativna kultura

No, prema njenim riječima, čak i dobro plaćen i fleksibilan posao može biti problem ako vam se ne sviđaju ljudi s kojima radite ili ako svoj posao ne smatrate smislenim. Može biti teško shvatiti da li vam se sviđa radno mjesto prije nego što počnete raditi, ali dobar pokazatelj su recenzije kompanija. Konačno, sreća na poslu, kao i sreća u životu, složena je stvar. Kao što to saradnica portala "Fast Company" Trejsi Brover piše:

- Bez obzira na vrstu posla koji radite, bez obzira koliko sati radite, bez obzira za koju kompaniju radite, svaki izbor je stvar mnogih okolnosti. Najbolje je da shvatite šta volite da radite, a zatim da postignete što veću usklađenost između onoga u čemu uživate i onoga što morate da radite. Ta usklađenost ne može biti savršena, ali što više usklađenosti dat će vam više radosti u poslu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.06.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Elektroprivredi BiH odobreno kreditno zaduženje od 25,1 mil EUR za FNE Gračanica 1 i 2

Nakon što je Vlada FBiH na hitnoj sjednici u maju donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta "Izgradnja fotonaponske elektrane Gračanica 1 i fotonaponske elektrane Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR, juče je i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio ovu odluku. Tome je prethodila i saglasnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navodi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.