NavMenu

Kako da budete motivisani, prevaziđete stres i "toksično" radno okruženje - Savjeti za lidere i zaposlene

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.02.2024. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/fizkes)Ilustracija
Da bi kompanija i njeni zaposleni dostigli pun potencijal, neophodno je da budu opremljeni alatima i znanjem kako bi bili efikasni u svom radu. U tome im može pomoći biznis koučing (business coaching), koji pozitivno utiče na rast timova. Angažovanje savjetnika može biti velika ušteda vremena i prava prednost za rast kompanije, dok istovremeno uklanja direktan pritisak sa vlasnika preduzeća, kaže za eKapiju psihoterapeut Nemanja Dostan.

- Savjetnici blisko sarađuju sa vlasnicima preduzeća i menadžerima kako bi pomogli u identifikaciji izazova, kako bi ponudili savjete i predložili praktična rješenja. Savjetnike možete posmatrati kao ljekara koji dijagnostikuje
problem i propisuje lijek koji ublažava bol - naglašava naš sagovornik.

Dodaje da se glavna vrijednost savjetnika ogleda u njihovoj ekspertizi i iskustvu u različitim preduzećima, kao i njihove stručne veštine. Angažovanjem savjetnika možete i uštedeti resurse kompanije.

- Usluge savetnika i njihovi stručni i iskustveni savjeti vam pomažu u unapređenju kompanije, ali ih i plaćate samo određeni vremenski period, dok koristite njihove usluge. Savjetnikom prosto možete zameniti jednog ili više zaposlenih, ili u krajnjoj liniji skinuti sebi deo tereta sa leđa ukoliko ste vlasnik preduzeća - naglašava Dostan.


Moguće je naučiti kako se upravlja stresom

U savremenom poslovanju "sagorevanje" je sve češći pojam, koji je u direktnoj vezi sa stresom. Ako često osećate stres, možete biti izloženi riziku od razvoja problema sa depresijom ili anksioznosti. Stres takođe može pogoršati vaše postojeće probleme sa mentalnim zdravljem. Sagovornik eKapije navodi da je apsolutno moguće, ali i veoma korisno, naučiti kako se upravlja stresom.

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)

Opšte ideje koje mogu da pomognu su:

1. prepoznavanje znakova stresa i učenje o uzrocima stresa.

2. Otkrijte šta smatrate stresnim, a šta korisnim. Možete napraviti akcioni plan kako biste odredili šta uzrokuje stres, a šta vam donosi blagostanje. Kada saznate šta vam najviše prija ili ne prija, razgovarajte sa svojim poslodavcem. Možda će moći da unese neke promene kaje bi pomogle kolegama i vama.

3. Naučite različite tehnike suočavanja sa stresom. Svako se drugačije nosi sa stresom, pa odvojite vrijeme da pronađete metode koje vam odgovaraju. Koristite ih čim počnete da osećate povećanje pritiska;

4. Vežbajte "mindfulness". Pojam se odnosi na fokusiranje ovde i sada. Može vam pomoći da pronađete smirenost i jasnoću da odgovorite na stresne situacije;

5. Pazite na svoje fizičko zdravlje. Jedite dobro i pokušajte sa nežnim fizičkim aktivnostima poput šetnje.

- Mnogi od nas mogu doživeti ove uobičajene stresne situacije na radnom mjestu. Najvažnije je razumijeti kako njima upravljati - poručuje Nemanja Dostan.


Povratite motivaciju

Na globalnom nivou svjedočimo trendu "tihog otkaza", kojem je, između ostalog, doprinela i smanjena motivacija zaposlenih. Gubitak motivacije može se desiti i onima koji rade svoj posao iz snova, a mogu ga uzrokovati različiti faktori, napominje sagovornik našeg portala i pojašnjava:

- Dosada, nedostatak poverenja u odluke menadžmenta, nekontrolisano opterećenje, neodgovarajuće radno okruženje, nedostatak napredovanja u karijeri, osjećaj da smo nedovoljno cenjeni, problemi van posla kao što su porodična bolest, žalost ili finansijske brige.

(Foto: Freepik / senivpetro)

Kaže da je jedan od trikova koji može pomoći zaposlenom da održi motivaciju lični "feedback" sistem i praćenje sopstvenog progresa.

- Napravite metriku ličnog uspeha i dozvolite sebi da uživate u malim dnevnim pobedama. Čestitajte sebi kada pronađete brži ili lakši način da završite neki zadatak. Fokusirajte se na nove izazove i na sam progres zadataka koje završavate - poručuje Dostan.


Kako sprečiti da zaposleni potraži novi posao?

Istraživanja pokazuju da polovina zaposlenih daje otkaz zbog problema sa menadžerima. Sagovornik napominje da nadređeni treba da se postavi prije nego se izgubi motivacija i da radi na odnosima sa timom, ali i sa pojedincima.

- Dobra komunikacija sa zaposlenima će menadžeru omogućiti da ranije uoći demotivaciju ili da spreči njen nastanak u potpunosti. Vođa tima treba da bude transparentna, podržavajuća figura koja poštuje članove svog tima - objašnjava sagovornik.

Istraživanja pokazuju da timovi sa menadžerima koji slušaju svoje podređene i daju im slobodu da učestvuju u rješenju problema i postavljanju ciljeva su i do tri puta produktivniji od timova koji ne rade zajedno na tim aspektima.

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)

- Naravno, ciljevi treba da budu vremenski ograničeni, mjerljivi i realni (izvodljivi) - podsjeća Nemanja Dostan i dodaje:

- Obezbediti da tim zna kako njihove individualne uloge doprinose široj slici može pomoći u motivaciji, jer će videti koliko su vredni i važni njihovi napori u ispunjavanju organizacionih ciljeva. Dostupnost timu i konstruktivne povratne informacije su takođe izuzetno bitne, ali je bitno i da idu u oba smjera. Prepoznavanje izuzetnog rada i reči hvale takođe pozitivno utiču na motivaciju zaposlenih.

Većina zaposlenih će želeti priliku da napreduje u svojim ulogama, a ako postoji nedostatak napredovanja, verovatno će izgubiti motivaciju i na kraju će tražiti novi posao. Sve više zaposlenih cijeni fleksibilne radne aranžmane, koji mogu uključivati mogućnost rada od kuće ili promene radnog vremena, kao i rad u smjenama, dijeljenje posla i skraćeno radno vrijeme.


Kako poboljšati komunkaciju u "toksičnom" radnom okruženju sa lošim međuljudskim odnosima?

"Toksično" radno okruženje odnosi se na negativnu i nefunkcionalnu atmosferu na radnom mestu koju karakterišu "toksično" ponašanje, nedostatak poverenja, problemi u komunikaciji i generalno neprijateljska kultura. To je okruženje u kojem zaposleni doživljavaju hronični stres, doživljavaju visok nivo fluktuacije i pate od implikacija na fizičko i mentalno zdravlje.

U ovakvim situacijama je ključno da HR departman prepozna problem i da radi na njegovom riješenju, napominje sagovornik eKapije.

- Visok broj fluktuacije zaposlenih, smanjena produktivnost, česte žalbe zaposlenih i povećan broj izostanaka s posla, samo su neki od znakova da nešto ne valja u kompaniji. Odjeljenje ljudskih resursa bi trebalo da sprovede anonimnu anketu i na osnovu nje da proceni osećanja zaposlenih prema radnom mestu. Pitanja u anketi treba da budu pažljivo osmišljena kako bi došli do uzroka toksičnog radnog okruženja - savetuje Dostan.

Neki od najistaknutijih problema koji stvaraju toksično okruženje su loši međuljudski odnosi između zaposlenih i/ili timova, neodgovarajući stilovi upravaljanja, preobimnost posla i dr.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)

- Nalazi ankete bi HR-u pružili konkretnije razumijevanje problema, koje bi trebalo da im pomogne u korigovanju i riješavanju nastalih problema. Neke od vještina kojima se HR služi su kreiranje i sprovođenje politike kompanije. Priručnik za stvaranje harmoničnijeg radnog mesta, koji uključuje smjernice u vezi s otvorenom komunikacijom, s međusobnim poštovanjem, prikladno ponašanje, ali i disciplinske mjere za sve one koji ih se ne pridržavaju - kaže Nemanja Dostan.

Dodaje da obuke u vezi sa efikasnom komunikacijom, rešavanjem konflikata i timskim radom takođe mogu pomoći u transformaciji "toksičnog" radnog mjesta. Ulaganje u ovakve i slične radionice i obuke poboljšava ukupnu timsku dinamiku kao i individualne vještine zaposlenih.

- Izuzetno je bitno naglasiti da problem "toksičnog" radnog mesta nije nešto što nestaje preko noći. Potrebno je pratiti i povremeno ponovo anketirati zaposlene o uvedenim promenama. Prilagođavanje na osnovu povratnih informacija je ključno radi dugoročnog riješenja problema - ističe Dostan.


Naučite da postanete efikasan lider

Iako se često kaže da se "lider rađa", ove vještine se zapravo mogu naučiti. Tome doprinosi "executive coaching", koji pomaže pojedincima da iskoriste sopstveni liderski potencijal kroz veću samosvijest i da poboljšaju ukupnu efikasnost vođe.

- Liderske vještine se mogu naučiti, ali ne nužno na način tradicionalnih "in house" programa obuka koje obično nalazite u raznim organizacijama. Najbolji način da naučite da postanete efikasan lider je vežbanje liderstva. Ambicioznim liderima treba dati priliku da vode male timove pod pažljivim nadzorom iskusnog vođe. Uz kontinuiranu praksu i vođenje mladi lider (ili onaj koji ima ambiciju da to postane) treba da krade zanat od iskusnog vođe. Poput odnosa majstor - šegrt - navodi Dostan.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)

Dodaje da je lider onaj koji "ide prvi i vodi svojim primerom, tako da druge motiviše da ga slijede".

- Možemo reći da je ovo osnovni uslov. Da bi bio neko lider, mora imati duboko ukorenjenu posvećenost cilju da će nastojati da ga postigne čak i ako ga niko ne slijedi. Da posjeduje sposobnost da vizualizuje svoj cilj kao ostvarenu činjenicu i mozda najbitnije je da shvati da cilj ne moze sam da postigne, bez pomoći drugih - zaključuje sagovornik eKapije Nemanja Dostan.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.