NavMenu

Kako da ispravite četiri greške u govoru tijela koje nesvjesno pravite na poslu

Izvor: BIZLife Utorak, 05.12.2023. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Joseph Mucira)Ilustracija
Iako je opšte prihvaćeno da efikasna komunikacija prevazilazi riječi i da uključuje govor tijela, nisu svi stalno svjesni gestova koje pokazuju na poslu.

U stvarnosti, možda postoje iznenađujući i nesvjesni gestovi koji utiču na vaše profesionalne interakcije. Ovi neverbalni znaci mogu da pokažu nezainteresovanost, stres ili da čak naruše samopouzdanje. Identifikovanje i rješavanje ovih podsvesnih radnji može da poboljša odnose na radnom mjestu, izgradi povjerenje i pozitivno oblikuje vaš ukupni profesionalni imidž.

Nedostatak direktnog kontakta očima

Često se govori o važnosti kontakta očima. Međutim, njegov nedostatak je jednako uticajan. U američkoj kulturi, nemogućnost održavanja kontakta očima može da se tumači na nekoliko negativnih načina. Na primjer, neki pojedinci tumače nedostatak gledanja u oči kao nepoštovanje. Prekid kontakta očima takođe je bio univerzalni signal nepoštenja ili obmane.

Konačno, primjetan nedostatak direktnog kontakta očima često signalizira ometanje. Kada izgledate rasijano na sastanku ili razgovoru, vaš sagovornik ili kolege imaju sve razloge da pretpostave da ste nezainteresovani. Pošto niko ne voli da se osjeća nevažno ili neprihvaćeno, nedostatak kontakta očima može brzo da dovede do manjka povjerenja ili sigurnosti.

Da biste održali pozitivne odnose na svom radnom mjestu, koncentrišite se na kontakt očima. Dosljedno gledanje nekoga u oči, čak i samo na trenutak, može pomoći članovima vašeg tima da se osjećaju cijenjeno i saslušano, piše Entrepreneur.

Loše držanje

Način na koji se ponašate pokazuje kako se osjećate. Držanje takođe može da otkrije vaš entuzijazam, vitalnost i nivo energije.

Na primjer, loše držanje može da bude odbojno za one koji pokušavaju da vas upoznaju. Osim toga, pognuta ramena ili mlohavi pokreti mogu da znače nedostatak samopouzdanja i spriječe vas da steknete povjerenje svojih lidera i menadžera.

S druge strane, snažno i otvoreno držanje tijela može da pokaže visoko samopoštovanje, samopouzdanje i strast za životom. Ovo će vas učiniti pristupačnijim na poslu što može uticati na vaš napredak u karijeri.

Da biste poboljšali svoje držanje, radite vježbe ispred ogledala. Vježbajte poze poput stava "superžene" ili bilo koji drugi stav koji podstiče samopouzdanje.

Ove vježbe osnažuju i pomažu u treniranju vašeg tijela da prirodno pokaže dobro držanje. Ova praksa će doprinjeti većem samopouzdanju i upečatljivijem profesionalnom prisustvu.

Napeti izrazi lica

Napeti izrazi lica ne samo da prenose stres, već mogu da stvore i neprijatnu atmosferu za kolege. U profesionalnom kontekstu, ključno je da budete svjesni kako vaši izrazi lica mogu da utiče na ljude oko vas.

Na primjer, bijes, čak i ako je nenamjeran, može da bude posebno štetan. Članovi tima moraju da vas doživljavaju kao pristupačnu osobu, zbog čega je važno da minimizirate izraze lica koji mogu da budu ružni.

Duboko disanje može da bude dragocjeno za ublažavanje napetosti lica. Svjesnim opuštanjem mišića lica ublažavate signale stresa i stvarate prijatnije i pozitivnije okruženje.

Vrpoljenje

Vrpoljenje je još jedan znak govora tijela koji može da pošalje negativne poruke vašem timu i saradnicima. Ova podsvjesna akcija može da pokaže dosadu ili apatiju. To svakako nije poželjan stav na radnom sastanku ili razgovoru sa važnim članom tima.

Uopšteno govoreći, vrpoljenje je način na koji pojedinci oslobađaju višak energije, koji je često stimulisan stresom. Kao rezultat toga, vrpoljenje može dovesti do toga da se vaše kolege zapitaju zašto se osjećate anksiozno. Oni mogu doći do mnoštva zaključaka koji su neistiniti.

Vrpoljenje se takođe može posmatrati kao samoumirujuća akcija, posebno za djecu. Kao rezultat toga, vrpoljenje može nenamjerno da pokaže nedostatak kompetencije ili samokontrole.

Ako primjetiš da se neprestano vrpoljiš, zapamti da nema potrebe da se osjećaš nelagodno.

Samosvijest o govoru vašeg tijela će vam omogućiti da aktivno sagledate svako nesvjesno ponašanje, kao što je vrpoljenje, identifikujete specifične okidače ili situacije koje izazivaju ove pokrete. Razumijevanje osnovnog uzroka vašeg vrpoljenja može vam pomoći da prevaziđete podsvjesnu naviku.

Pored samosvijesti, pokušajte da uključite u svoju dnevnu rutinu vježbe dubokog disanja ili fokusa. Pomoći će vam u smanjenju stresa.

Na kraju, tražite povratne informacije od kolega ili prijatelja od povjerenja koji mogu da vas upozore na trenutke vrpoljenja.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.