NavMenu

Pet zlatnih pravila pri postavljanju ciljeva

Izvor: Stratego Utorak, 28.03.2023. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Indypendenz)Ilustracija
Svaki preduzetnik sanja o tome da je sam sebi šef, da je daleko od restrikcija korporativnih poslova i da slijedi svoju strast kao poslovni poduhvat. Biti preduzetnik takođe znači i raditi prekovremeno i često žrtvovati neke segmente privatnog života kako bi se radilo ono što se osjeća da se mora raditi. Biti preduzetnik nije za svakoga, ali jednom kada krenete na to putovanje, ne okrećete se nazad, bez obzira na to koliko neravan put bio.

Ako je biti preduzetnik ono što želite, prvi korak koji morate da uradite je da napišete svoje ciljeve - oni su mjera vaše nivoa uspjeha, daju vam fokus, uputstva, osjećaj svrhe i vidljiv su pokazatelj rezultata vašeg rada. U nastavku pogledajte pet zlatnih pravila postavljanja ciljeva.

Postavite ciljeve koji vas motivišu

Kada postavite cilj, on mora nešto da znači, kao što njegovo ostvarenje mora imati neku vrijednost. Ako je ishod borbe za taj cilj od male važnosti za vas ili uopšte nema važnosti, šanse da ćete krenuti u postizanje tog cilja su gotovo pa jednake nuli. Zapravo, 93% ljudi ne može da prevede svoje ciljeve u konkretne radnje ako im ciljevi nisu važni.

Počnite sa ciljevima koji su najviši na vašoj listi prioriteta. Počnite jednostavno. Razlomite svoje ciljeve u top tri ili top pet, uopštene ciljeve, ciljeve s najvećim stepenom hitnosti. Ako pomaže, zapišite zašto su vam oni važni i vrijedni. Ta lista konkretni je i vizualni podsjetnik na ono što se mora uraditi.

Postavljajte pametne ciljeve (SMART)

Vjerovatno ste čuli za SMART akronim, no ako niste, evo malog podsjetnika. Ciljevi koje su postavljamo moraju biti:

- Specifični (specific)
- Merljivi (mesurable)
- Dosežni (attainable)
- Važni (relevant)
- Vremenski ograničeni (time bound)

Vaši ciljevi bi trebalo da budu specifični što je više moguće, jer vam u suprotnom neće dati dovoljno jasan smijer u kojem bi se trebali kretati. Oni su poput lampe - što sjajnije svjetle, bolje vidimo put ispred sebe.

Cilj mora biti merljiv što znači da bi trebalo da postavite dati konkretne rokove da završite zadatak na kojem se radi. Konkretni datumi, količine i drugi takvi parametri pomažu vam da pratite svoj progres. Na primjer, umjesto da kažete da treba smanjiti troškove, kažete da treba smanjiti troškove za 10% u sljedećih 12 mjeseci. To vam daje konkretnu količinu, vremenski okvir unutar kojega to morate ostvariti i vizualizaciju završne linije.

Dalje, dostupnost. Budite iskreni prema sebi. Postavljajte realistične i dostižne ciljeve. Odlučite što želite da postignete u danu i stanite kad ste gotovi.

Ciljevi koje postavljate moraju vam biti važni. Poredajte ciljeve tako da budu u skladu sa smijerom u kojem želite da vaš život i karijera idu. U kreiranju tog poretka obratite pažnju na dobar balans između dugoročnijih i kratkoročnijih ciljeva. Takav pristup mogao bi vam dati fokus koji vam je potreban.

Imati vremensku granicu znači da ćete moći slaviti kada postignete svoj cilj. Također rokovi vam daju osjećaj hitnosti koja nedostaje kada imate ciljeve s otvorenim krajem.

Zapišite svoje ciljeve

Možete svaki dan da započinjete s listom stvari koje je potrebno uraditi, kao i sa štampanom verzijom kalendara na kojem su naznačeni sastanci za taj dan. Te dnevne ciljeve držite na vidljivom mjestu i precrtavajte kako ih obavljate. Vaši dugoročni ciljevi ne moraju biti toliko vidljivi, ali trebalo bi da ih držite negdje gdje se možete podsjetiti gdje želite da idete. Kada ih zapisujete, koristite "aktivni" jezik. Recite "Povećaću svoj tržišni budžet", umjesto "Htio bih da povećam svoj tržišni budžet".

Razradite plan

Lako je toliko se fokusirati na ishod da zaboravite na stepenice potrebne da bi se on postigao. Mogli biste ići od A do Š, bez da puno razmišljate o B,V, G i svemu između. Napišite na papir sve korake koji vas očekuju. To je vaša mapa pomoću koje možete izvršiti svoj plan sa što je manje grešaka moguće. Potražite i savjet svojih kolega - bivšega poslovnog partnera, mentora ili savjetnika kojem vjerujete. Oni bi mogli vidjeti nešto što je vama promaklo.

Krenite s realizacijom plana

Ako imate plan, znači da ste u igri. Raditi na realizaciji plana čini vas uspješnim. Ako uzmete vrijeme da napravite dobar plan, zašto ga ne iskoristiti? Mijenjati mišljenja i praviti nove planove kada stvari postanu teške može biti privlačno, ali to što stvari variraju nije izgovor da se ne držite svog plana. Vjerujte svojim instinktima.

Gledajte dugoročno, ali živite kratkoročno, u smislu ciljeva koji su pred vama. Lako je razmišljati o stvarima koje želite i novcu koji biste mogli zaraditi, ali ništa od toga nije moguće bez ovoga tu i sada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.