NavMenu

Multitasking je velika laž!

Izvor: zena.hr Četvrtak, 10.03.2011. 10:52
Komentari
Podeli

U današnjem poslovnom svijetu, sve se čini nekako ubrzano, svaki dan se na nas vrši veliki pritisak, pa često moramo obavljati više zadataka u isto vrijeme, bilo da se radilo o striktno poslovnim zadacima ili o zadacima koje morate obaviti kod kuće ili pak oboje. Upravo to obavljanje nekoliko poslova zove se multitasking. Na žalost, u hrvatskom jeziku koš uvijek ne postoji riječ koja bi dostojno zamijenila ovu englesku inačicu.

Kažu da je Julije Cezar bio prvi koji je obavljao više zadataka istovremeno, odnosno da uspijevao diktirati jednu stvar i pisati drugu, pa čak i da je čitao nešto treće, multitasking vrijedan divljenja...

Danas, u doba informatizacije kojoj možemo „zahvaliti“ za multitaskingu, stručnjaci se pitaju da li je on uopće moguć? Naime, svi koji barem malo znaju princip funkcioniranja mozga znaju da je nemoguće obavljati dva zadatka jednako koncentrirano, odnosno da jedan zadatak više radimo automatizmom, dok smo na drugi koncentrirani. Primjerice, kada vozimo auto i razgovaramo na mobitel (makar ne bismo smjeli), automatizmom i sa smanjenom pozornošću vozimo auto i razgovaramo na mobitel ili primjerice šaljemo mailove i radimo bilješke za sastanak.

Umjetni termin

I dok se ponosimo kako više stvari obavljamo istovremeno, kako smo učinkoviti i maksimalno iskorištavamo svoje radno vrijeme, nismo niti svjesni da postoji određeni problem s tom percepcijom. Naime, kao što smo već spomenuli, onaj pravi multitasking Julije Cezara ne postoji, jer naš mozak jednostavno ne podržava taj oblik rada.

Radi se jednostavno o terminu koji je nastao u velikom industrijsko-tehnološkim kompleksima, kako bi se ljudima koji su ionako bili pretrpani i preopterećeni poslom na neki način reklo da oni mogu i bolje i da nema mogu svaki sekundu vremena iskoristi što je bolje moguće, a da se pri tome osjećaju produktivno i uspješno.

Evo, još jednog primjera. Primjerice, vi možete pisati ili čitati i istovremeno u pozadini slušati muziku, ali muzika je samo u tom slučaju samo pozadinska buka, koju vaš mozak može isključiti, no kada biste pokušali istovremeno pisati s razumijevanjem i slušati riječi pjesme s razumijevanjem, to jednostavno ne bi bilo moguće.

Serijski multitasking

Sve osobe koje misle da su stručnjaci za multitasking u biti su pravi „lažnjaci“, osim ako multitaskingom ne smatrate pranje suđa i razgovor s članom obitelji. No, kada bolje promislite, suđe već perete naučenim automatizmom, pa se možete koncentrirati na razgovor. Kada biste suđe prali prvi puta u životu, vjerujte, sva vaša pozornost bila bi usmjerena upravo tom zadatku.

Zbog toga stručnjaci tvrde da bi se multitasking u biti trebao zvati „serijski multitasking“, jer se u svojem radu prebacujete s jednog posla na drugi - određenom brzinom. Primjerice, obavljate neki posao na kompjuteru, zatim vas prekida telefonski poziv, pa se nakon toga vraćate poslu na kompjuteru i nakon toga odlazite na sastanak, nakon čega ponovno radite na kompjuteru. Možda će vam se sve to činiti da radite simultano, ali ne radite, prebacujete se sa zadatka na zadatak.

U prilog našim tvrdnjama ide i istraživanje Američke psihološke asocijacije, da ustvari multitasking ne daje željeni efekt niti je efikasan. Naime, kada se često prebacujemo sa zadatka na zadatak, nismo dovoljno koncentrirani na jednu stvar, niti su ti prelazi brzi i glatki. Potrebno je određeno vrijeme da se mozak prebaci s jednog toka svijesti u drugi.

Istraživanje koje su proveli Američka nacionalna znanstvena akademija i Sveučilište Stanford došli su do sljedećeg zaključka; oni koji smatraju da mogu istovremeno obavljati nekoliko poslova su u biti najgori u tome što rade, jer zbog manjka koncentracije rade najveće greške, pamte mnogo manje podataka i treba im više vremena da obave određeni zadatak.

Dakle, ako mislite da je Julije Cezar bio zaista jako dobar u multitaskingu, vjerujte, to samo zabluda ondašnjih kroničara vremena. Naravno, danas je nemoguće obavljati samo jedan posao na radnom mjestu, no kada vas netko upita kako se snalazite u multitaskingu, najbolji i najiskreniji odgovor koji možete dati je: pokušavam biti što koncentriranija na zadatku koji radim“.

(vam)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.