NavMenu

Dress code: Šta je neformalno poslovno odijevanje?

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 20.01.2011. 10:46
Komentari
Podeli

Elegantno neformalno odijevanje, poznato i kao neformalno poslovno odijevanje, obično je `dress code` koji se preferira npr. u poslovnim okruženjima poput ureda, poslovnih skupova, u akademskim krugovima, crkvi.

Funkcija je takve odjeće da osoba izgleda dobro i profesionalno u nešto opuštenijem okružju. Za muškarce takav odjevni stil podrazumijeva čistu izglačanu košulju s ovratnikom i samo jaknu, ako to vremenske prilike dopuštaju. Treba naglasiti da kravata nije nužna. Hlače mogu biti bilo koje boje, ali najpoželjnije su crne i tamne, dok traperice nisu opcija. Cipele bi trebale biti smeđe ili crne, u nekim slučajevima sive, a tenisice se ne smiju nositi.

Za žene su pravila neformalnoga odjevnog stila malo fleksibilnija. One tako mogu nositi bluze, pletene veste, klasične majice bez rukava uz sako ili jaknu. U odabiru hlača preferiraju se one u boji zemlje ili crne, a suknje moraju biti do koljena. Žene mogu nositi i odijela, a traperice kao ni muškarcima nisu dopuštene.

Kad je riječ o cipelama, najbolje je nositi ili elegantne ravne ili one sa srednjom do niskom potpeticom. Neke prilike dopuštaju i elegantne čizme ako imaju nisku potpeticu. Neformalna odjeća mora biti jednostavna, uredna i udobna, no taj stil isključuje tenisice i traperice, piše portal www.ehow.com, prenosi Lider press.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.