NavMenu

Godina žena: 8 najseksističkijih poslova

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2010. 10:57
Komentari
Podeli

Premda je 2010. godina proglašena godinom žene, njihova pozicija u određenim poslovima nije se promijenila u proteklih 50–60 godina.

U poslovima koji se i danas smatraju "muškima" žene su još uvijek manje plaćene, iako su u gotovo svim tim zanimanjima bile u većini u pogledu fakultetskog obrazovanja.

Novinarstvo

Zaposlenice Newsweeka 1970. godine bile su prve žene u historiji medija koje su podnijele tužbu protiv diskriminacije. Koliko se zapravo promijenilo 40 godina kasnije? Iako su žene u televizijskom novinarstvu češća pojava, u novinama ih je puno manje - omjer muškaraca i žena u printanim medijima je sedam prema jedan, što je neobično s obzirom na to da su još od 1977. žene u većini u ukupnom broju diplomiranih. U manjini su i kad je riječ i o izvorima informacija. Projekt Global Media Monitoring pokazao je da je samo 24 posto žena u svijetu intervjuirano, gledano, slušano ili čitano u medijima.

Biznis

Iako možda čine većinu radne snage ili postižu bolje rezultate na fakultetima od muškaraca, s vremenom polako počinju nestajati s viših rukovodećih pozicija. Prema istraživanju Catalysta, žene godišnje na prvom poslu zarađuju 4600 dolara manje od muškaraca, a samo ih je 3 posto svrstano na Fortuneovu listu 500 predsjednika uprave. U 1963. žene su zaradile 59 centi na svaki dolar muškaraca, a danas zarađuju 77 centi, što je samo 18 centi više.

Nauka i mašinstvo

Mattel je ove godine najavio da će dugogodišnji model Barbie postati IT inžinjerka, što je svojevrsna pobjeda za žene u tehnologiji. No kako ističe New York Times, lutka je i dalje samo lutka, a žene u tehnologiji ne prolaze tako dobro kao što smo se nadali. Prema istraživanju New York Timesa, 56 posto žena u tehnologiji naspusti posao na polovini karijere. Od tih žena, 20 posto potpuno napusti to zanimanje, dok ih se 31 posto počinje baviti poslom koji nije u području tehnologije.

Film i zabava

Istraživanje White House Projecta pokazalo je da žene čine samo 16 posto režisera, izvršnih producenata, producenata, scenarista i kinematografa, dok je istraživanje koje se temeljilo na 122 porodična filma od 2006. do 2009. godine otkrilo da su žene činile samo 29 posto likova.

Politika

Među 189 zemalja SAD se nalazi na 71. mjestu kada je riječ o ženama u zakonodavstvu, iza Afganistana, Kube i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Žene na tim pozicijama trebaju biti dobro pripremljene na istraživanja novinara koja ih očekuju kada dođu na vlast.

Njega

Barbie je 1961. godine dobila svoj prvi posao osim posla modela, postala je medicinska sestra. To je vrlo hrabar potez za 60-e godine kada su poslovi bili podijeljeni prema spolu, a četiri posla za Amerikanke bila su sekretarica, učiteljica, domaćica i blagajnica. Danas, 50 godina kasnije, ako medicinsku sestru zamijenimo domaćicom, dobit ćemo top 4 posla za žene danas.

Prosvjeta

Iako i u području prosvjete žene čine većinu diplomiranih studenata, samo 26 posto srednjoškolskih profesora su žene, na studijima 23 posto, a od predsjednika na institutima samo 13 posto. U 1972. godini žene su u prosvjeti zarađivale 83 posto plate muških kolega, dok danas zarađuju 82 posto.

Pravo

Istraživanja jedne pravne kompanije pokazuju da su čak i najviše rangirane advokatice plaćene oko 66 hiljada dolara manje nego njihove muške kolege. Iako žene čine polovinu diplomiranih pravnika, manje od četvrtine ih uspije dobiti partnersko mjesto u određenoj kompaniji, dok samo jedna od četiri postane sutkinja.

izvor: business.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.